SRBE NA VRBE! Uvredljivi grafit na latinici osvanuo na zgradi Počasnog konzulata Srbije u Plovdivu
Foto: printscreen Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Reagovalo ministarstvo spoljnih poslova srbije

SRBE NA VRBE! Uvredljivi grafit na latinici osvanuo na zgradi Počasnog konzulata Srbije u Plovdivu

Planeta -

Na zgradi Počasnog konzulata Republike Srbije u Plovdivu sinoć je latinicom ispisan grafit "Srbe na vrbe", saopstilo je MInistarstvo spoljnih poslova i pozvalo nadležne organe u Bugarskoj da najhitnije reaguju i pronađu vinovnika ovog uznemirujućeg incidenta.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je ambasada Srbije u Sofiji zvaničnim putem obavestila Ministarstvo inostranih poslova Bugarske o ovom vandalskom činu i nedvosmislenom aktu mržnje.

"Reč je o pokliču pod kojim su činjeni najmonstruozniji masovni zločini nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje nacističke tvorevine Nezavisne države hrvatske, i koji je bio šovinističko geslo i tokom proterivanja srpskog stanovništva iz Republike Hrvatske u takozvanim operacijama "Bljesak" i "Oluja", navodi se u saopštenju.

MSP izražava uverenje da nije reč o provokaciji upućenoj od strane bugarskih građana, budući da su naše države i narodi uspostavili visok nivo poverenja i prijateljskih odnosa, zbog čega, kako navode, veruju da će brzom i odlučnom reakcijom incident biti rasvetljen, a počinilac priveden pravdi.

Kurir/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track