UBISTVO IZ ČASTI: Ubili devojku jer je pobegla sa ljubavnikom i odbila da se uda za rođaka, porodica objavila uznemirujuć SNIMAK
Foto: Printscreen/YouTube

zlo

UBISTVO IZ ČASTI: Ubili devojku jer je pobegla sa ljubavnikom i odbila da se uda za rođaka, porodica objavila uznemirujuć SNIMAK

Planeta -

Na internetu se pojavio snimak surovog "ubistva iz časti" devojke iz Sirije.

Devojku, identifikovanu kao 18-godišnja Eida Al-Hamudi Al-Saedo, njena porodica i pripadnici njenog plemena su odvukli do napuštene kuće i ubili jer je pokušala da pobegne sa ljubavnikom i jer je odbila da se uda za rođaka.

Eida je pokušala da pobegne iz svog sela u blizini sirijskog grada Al Hasak na severoistoku zemlje ali su je pripadnici njenog plemena pronašli i zarobili.

Lokalni mediji preneli su snimak jezivog ubistva na kome se vide trojica muškaraca sa puškama kako vuku nesrećnu devojku koja moli za milost.

Na snimku se vide i drugi muškarci ispred napuštene kuće i čuju tri pucnja, da bi se potom videla Elida kako leži na tlu i pokušava da ustane pre nego što ju je jedan od muškaraca "overio" pucnjem u glavu.

Sirijski mediji prenose da su Eidin otac i brat bili među onima koji su je odvukli do napuštene kuće i ubili nakon što su odbili bračnu ponudu njenog ljubavnika jer je iz drugog klana.

Eidina porodica je onda objavila snimak ubistva kako bi svima pokazali da su se pročistili od sramote koju im je izazvala, prenela je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Nevladine organizacije iz Sirije navode i da je nesrećna devojka danima pre ubistva bila izgladnjivana i prebijana. Njen ljubavnik je, navodno, uspeo da pobegne i napustio je selo iz straha da će se i njegova porodica naći na udaru osvetnika.

Samo nekoliko dana nakon što se snimak Eidinog ubistva pojavio na društvenim mrežama, jednu 16-godišnju devojku otac je udavio u drugom "ubistvu iz časti" jer ju je rođak silovao, podseća Dejli mejl.

Devojka identifikovana kao Aja Muhamad Halifo sa severa Sirije bila je žrtva silovanja ali ju je njen otac svejedno udavio da bi zaštitio svoj ugled.

Pola miliona ljudi ubijeno je u višegodišnjem ratu u Siriji, dok su milioni raseljeni, a nasilje nad ženama u ovom delu sveta je i dalje rasprostranjeno. Ruralne oblasti naročito su zatucane i konzervativnih shvatanja i u njima zakoni i zabrane ritualnih ubistava često ne važe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track