PESNICAMA NA TURSKOG NOVINARA Napadnut ispred svog stana u Berlinu, pretili mu da će proći gore ako NE PRESTANE DA PIŠE FOTO
Foto: Printscreen Twitter/Erk Acarer

on je zadobio povrede glave

PESNICAMA NA TURSKOG NOVINARA Napadnut ispred svog stana u Berlinu, pretili mu da će proći gore ako NE PRESTANE DA PIŠE FOTO

Planeta -

Turski novinar, koji živi u egzilu u Nemačkoj Erk Adžarer rekao je da su ga prebila trojica muškaraca ispred njegovog stana u Berlinu u sredu uveče.

Akarer je opisao napad u svom videu koji je objavio na društvenoj mreži Tviter.

On je napisao da je bio napadnut ''pesnicama i noževima i da ''zna ko su napadači''.

-Nikada se neću predti fašizmu, rekao je Adžarer.

-Pretili su da će proći gore ako ne prestanem da pišem o porodičnim vrednostima, rekao je.

Berlinska policija je potvrdila juče da je Adžarer napadnut ispred svog stana, ali nisu ulazili u detalje.

Adžarer je rekao da su mu u bolnici sanirali povrede. On i njegova porodica su sada pod policijskom zaštitom.

Zašto Adžarer živi u Nemačkoj?

Adžarer je došao u Nemačku sa svojom porodicom 2017. godine kako bi se pridružio Reporterima bez granica. Njemu su pretili u Turskoj zbog njegovog kritičkog pisanja o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

On je takođe optužen, pored još tri turska novinara, da je objavljivao tajne podatke o državnim bezbednosnim i obaveštajnim aktivnostima.

Prema izveštaju Svetske organizacije za zaštitu ljudskih prava, Adžarer je izveštavao o pripadniku turske obaveštajne službe koji je ubijen u Libiji.

Turski novinar Kan Dundar, koji je takođe potražio Azil u Nemačkoj rekao je da je napad na Akarera bio ''direktna poruka'' Erdogana da ''novinar disident uvek može da bude napadnut u Berlinu'', prenosi DW.

Mesale Tiolu, novinarka koja je bila u zatvoru u Turskoj 2017. godine nekoliko meseci, napisala je na Tviteru da čak i ljudi koji su zatražili pomoć u Nemačkoj su još uvek izloženi nasilju.

-To mora da se završi, rekla je ona.

Podsetimo, poznati holandski novinar koji je pratio kriminal Peter R. de Vris upucan je u glavu u centru Amsterdama u utorak uveče i lekari se i dalje bore za njegov život, iako mu je stanje kritično.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track