TELEFONSKI BRAKOVI I MIRAZ U VIDU MOBILNOG I KEŠA: Islamske neveste na sve načine pokušavaju da pobegnu iz sirijskog logora
Foto: YT Screenshot

brakom do slobode

TELEFONSKI BRAKOVI I MIRAZ U VIDU MOBILNOG I KEŠA: Islamske neveste na sve načine pokušavaju da pobegnu iz sirijskog logora

Planeta -


"Neveste džihada" pronašle su način da pobegnu iz pritvoreničkih kampova u Siriji udajom za muškarce koje su upoznale onlajn.

Stotine žena povezanih sa Islamskom državom u pritvornom centru Al-Hol u Siriji "udale" su se za muškarce koje su upoznale onlajn, i nekoliko stotina njih je prošvercovano iz kampa uz pomoć mita koji su dali njihovi muževi, prenosi Gardijan.

Stanovnicima kampa poslate su devizne uplate u iznosi od pola miliona američkih dolara, posvedočilo je 50 žena unutar i izvan Hola, lokalni kurdski zvaničnici, bivši član ISIS-a u istočnoj Evropi i strani borac u Idlibu.

Ta praksa predstavlja značajan rizik za Siriju ali i za strane vlade koje odbijaju da dovedu svoje državlajne kući. Gardijanovi saradnici, međutim, kažu da je venčanje jednostavan i sve popularniji način bekstva iz logora.

"Svakog dana mi neki čovek pošalje poruku da me pita da li tražim muža“, rekla je žena iz Rusije koja živi u kampu. "Svi oko mene su se venčali… iako će oni koji i dalje podržavaju ISIS i pretvaraju se da su skromni to demantovati", rekla je ona.

Oko 60.000 žena i dece pobeglo je sa padom takozvanog kalifata u martu 2019. iz poslednjeg sirijskog uporišta Iside, a sada su u Holu koji vode Kurdi.

Njihovo zatvaranje su pristalice ISIS-a shvatile kao poziv da se okupe, a venčavanje nekom od zatvorenih žena, makar se nikada do tada ne videli, je postalo pitanje časti na džihadističkim društvenim mrežama.

Za muškarce, to je način da poboljšaju svoj socijalni položaj i pomognu onima u nevolji. Većina potencijalnih mladoženja potiče iz muslimanskih zemalja ali žive u zapadnoj Evropi i relativno su dobrostojeći.

Za žene iz kampa to je siguran način da se dokopaju novca koji će im život u Holu učiniti podnošljivijim. Novac im treba za svakodnevne potrebe poput lekova, hrane, pelena, telefona i za plaćanje drugim ženama da kuvaju i čiste.

Ne postoje zvanične procene koliko žena je uspelo na ovaj način da napusti kamp. Kada su ISIS porodice prvi put stigle u kamp pre dve godine, bilo je malo prostora i porodice su morale da se bore za šatore i resurse. Sada su neki stranci prebačeni u drugi kamp, a neki su pobegli ostavivši prazne kuće za sobom.

Ne zna se gde se nalazi većina odbeglih žena, ali jedna sa kojom je Gardijan razgovarao sada živi sa novim mužem u bivšem Sovjetskom Savezu.

Kako sve ovo funkcioniše

"Brakovi“ se obavljaju telefonom. Obično nije potrebno da žena učestvuje. Šeik-metijator izgovara nekoliko stihova a zatim mladoženju proglašava novim čuvarom, a mlada tada dodija gotovinu ili novi mobilni telefon kao miraz.

Iako su mnoge od ovih virtuelnih veza humanitarne prirode, postoje i one koje su romantične ili seksualne. Borad u sirijskom provinciji Idlib, koji je ubijen prošlog meseca razmenjivao seksualno eksplicitne poruke i slike sa ženama koje su rekle da su u Holu, preneo je Gardijan pozivajući se na izvor koji je video telefon stradalog borca.

Neki muževi ovih žena i dalje su živi u zatvorima, ali one tvrde da one imaju pravo da se udaju jer nisu više sigurne da su im muževi muslimani. Ako njihovi novi muževi ne ispune obećanje, neke su spremne da se udaju više puta.

"Moj bivši muž je obećao da će me izdržavati ali je onda rekao da ima problema sa poslom ili se možda samo uplašio da pošalje novac i bude uhapšen, pa sam raskinula sa njim“, rekla je jedna žena u kampu. "Upoznala sam drugog momka onlajn za koga razmišljam da se udam, ali on je mlad, pa nisam sigurna da li bi mogao da izdržava mene i moju decu“, dodala je.

Nateži deo je stvaranje fizički kontakt. Izlazak iz Hola može da košta i do 15.000 dolara, u zavisnosti od nacionalnosti, broja dece i metoda šverca.

Bekstva obično organizuju brokeri u Idlibu, poslednjem području Sirije koje je van kontrole predsednika Sirije Bašara al Asada. Kurdski severoistok ima nelagodan ali trenutno nenasilan odnos sa režimom. Operacije su raspoređene po etničkoj i jezičkoj liniji - ruski broker će, primera radi, raditi samo sa onima koji govore ruski.

Najskuplje je bekstvo privatnim automobilom, podmićivanjem sirijskih vojnika i čuvara na kontrolnim punktovima dok se ne stigne do sigurne kuće u Idlibu. Drugi najbolji način je skrivanje u cisternama za vodu, autobusima i drugim vozilima koja ulaze u kamp uz znanje vozača. Najjeftinija opcija je da izađete nakon što potplatite čuvare ili bekstvo tokom noći. Sirijske snage su svesne ovog problema a čuvari u kampu su ili voljni da prime mito ili su prisiljeni da pomognu u bekstvu.

Trag novca

Al-Hol je već bio bedno mesto, ali otkako su stigle porodice boraca ISIS-a, postalo je leglo ekstremizma i kriminala. Brojčano nadjačani stražari SDFa se bore da održe kontrolu: pištolji i noževi u kampu su sada uobičajeni, a od početka godine u kampu je registrovano 40 ubistava.

Mnoge vlade, uključujući i britansku, nisu voljne da vrate 9.000 stranih državljana i njihovu decu koja žive u Holu, a mnoge žene su svesne da im kod kuće preti zatvor. Ako ne žele da čekaju da ih ISIS oslobodi, ili više nisu lojalne grupi, alternativa je prikupti dovoljno novca za podmićivanje čuvara i odlazak pod sopstvenim uslovima.

Prema nekim procenama, pravi ekstremisti čine između 20 i 30 posto stanovnika kampa. Tačan broj je nemoguće odrediti jer se mnogi ponašaju na određen način kako bi privukli pažnju i finansijere na džihadističkim društvenim mrežama.

Najočigledniji način da simpatizeri pomognu je da pošalju keš. Pristalice ISIS-a iz celog sveta i porodice zatvorenih šalju novac koji diže preko nezvanične službe u kamp.

Mnogim porodica su prioritet dečaci koji bi, kad uđu u pubertet, trebalo da budu poslati u "centre za deradikalizaciju", odnosno zatvore. Zbog toga su mnoge majke spremne da podmite čuvare da izvedu njihove sinove iz kampa.

Najlakši način za stalnu zaradu je nalaženje muža. Svaki brak ima isti obrazac: Žena u Holu pravi stranicu na Fejsbuku ili Instagramu, postavlja slike lavova i drugih ISIS simbola i poziva muslimansku zajednicu da je spasi. Eksplicitno radikalni sadržaj i razgovor sa potencijalnim mladoženjom obavlja se preko Telegrama.

Muževi šalju novac direktno u Tursku putem uobičajenog bankovnog transfera ili ako se uplaše da ih ne otkriju onda preko primaoca u drugoj zemlji uglavnom sa Balkana ili iz Ukrajine. Odatle novac ide za Tursku, pa odatle u kešu stiže u kamp ili direktno u Siriju preko nezvanične platne službe.

Život posle Hola

Gotovo svi koji napuste kamp idu u Idlib koji je udaljen nekih 400 kilometara. Druga opcija je da se pridruže spavačkim ćelijama ISIS-a u istočnoj pustinji Deir ez-Zora.

Većim delom Idliba upravlja suparnička džihadistička grupa poznata kao Hajat Tahrir al-Šam (HTS), ali haos i siromaštvo u ovom području olakašavaju ISIS-u da ima sigurne kuće.

Neki od begunaca ostaju u Idlibu, čekajući da se "kalifat" ponovo aktivira, ili žive sa borcima HTS-a koji veruju da mogu da "reformišu" neveste ISIS-a jer su im poslali novac koji ih je spasao bede u Holu.

Idlib se graniči sa Turskokm. Za one koji žele da se vrate u svoje zemlje ili da se pridruže svojim muževima pokušaj prelaska je opasan ali moguć uz mnogo sreće. Lažni pasoši se kupuju jednom kada pređete granicu.

Priliv žena koje su povezane sa ISIS-o u Idlib nije samo bezbednosna briga za HTS: Novopridošlice izazivaju porodične sukobe. Supruge muškaraca koji su komunicirali sa ženama iz logora, otvoreno ih nazivaju prostitutkama i kažu da je logor zapravo ogromna javna kuća.

Kada se jedna žena iz kampa "udala" preko telefona za novog supruga i onda ga, čim je stigla u Ildib, ostavila i pohvalila se na društvenim mrežama, neke HTS grupe su pozvale svoje muškarce da prestanu da se žene devojkama iz Hola. Žene, međutim, kažu da taj poziv nije urodio plodom.

Dok god postoje kampovi, postojaće i protok novca i odliv ljudi. Neke će voditi "ideali“, a drugi su samo očajni. Žene koje su bile primorane da se pridruže ISISu kao i hiljade dece mogle bi da provedu beskonačno mnogo vremena u sirijskim kampovima.

Medija, 22-godišnjakinja ujgurskog porekla koju je muž doveo u Siriju kada je imala 17 godina, nije imala pojma šta je tamo čeka. Pokušala je da pobegne iz Hola prošle godine uz pomoć ujgurske zajednice u egzilu, a ne preko novog onlajn muža. Izašla je u kombiju iz kampa ali je sutradan otkrivena na jednom od kontrolnih punktova sirijskih snaga.

"U Holu imate ljude koji su i dalje radikalizovani i koji žele da izađu i pridruže se ISISu. Ali ja uopšte ne želim da budem u Siriji. Imam troje dece... Ovo nije dobro mesto za njih."

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track