NAUČNICI ZAINTRIGIRANI: Da li su u našem susedstvu pronađeni mogući tragovi vanzemaljskog života?
Foto: printscreen YT

saturn

NAUČNICI ZAINTRIGIRANI: Da li su u našem susedstvu pronađeni mogući tragovi vanzemaljskog života?

Planeta -

Dok istraživačke misije tragaju za životom na Marsu ili Mesecu, podaci koje je prikupila sonda Kasini ukazuju na to da bi na Saturnovom mesecu Enkeladu mogli da se nađu mikroorganizmi slični onima na Zemlji.

Ledena kora koja obavija Enkelad već dugo intrigira naučnike i astronome, a podaci koje je prikupila sonda Kasini ukazuju na to da se ispod tog leda skriva nešto veoma interesantno - ogromni okean koji bi potencijalno mogao da krije život.

U studiji objavljenoj u listu Nature, tim Univerziteta Arizone i pariskog univerziteta PSL, navodi se da je sonda Kasini detektovala relativno visoku koncetraciju metana koji se izdižu sa Enkeladove površine, što bi moglo da sugeriše da se u okeanima ispod leda nalaze mikroorganizmi nalik onima na Zemlji.

"Zainteresovalo nas je da li bi mikrobi nalik onima na Zemlji, koji proizvode metan mogli da objasne iznenađujuće velike količine metana koje je Kasini otkrila", rekao je šef studije i profesor na Univerzitetu Arizona, Reži Ferijer.

To što su otkriveni podaci koji bi mogli da ukazuju na postojanje neke vrste života na udaljenom mesecu ne znači i da su vanzemaljci otkriveni, upozoravaju naučnici.

Potraga za takvim mikrobima, koji se još nazivaju i metanogeni, na dnu Enkeladovog okeana podrazumevala bi izuzetno opasne misije dubokog ronjenja, kakve neće biti moguće narednih nekoliko decenija, dodao je Ferijer.

Dok se ne razvije tehnologija koja bi to mogla da omogući, naučnici su se okrenuli matematici i kompjuterskim simulacijama kako bi videli da li su li metanogeni "odgovorni" za podatke koje je prikupila sonda. Zaključili su da mogu, prenosi Zimo.

Na Zemlji je hidrotermalna aktivnost koju izaziva hladna morska voda koja se spušta na dno okeana povezana sa povećanim udelom metana u vodi, zbog aktivnosti mikroorganizama koji tu toplotu koriste kao energiju i pretvaraju ugljen dioksid u metan.

Kasinijevi podaci pokazuju da bi sličan proces mogao da se odvija i na Enkeladu i da bi naučnici mogli da registruju prisustvo metanogena na dnu njegovog okeana.

Naučnici, međutim, upozoravaju da je još prerano za bilo kakve konkretne zaključke.

"Jasno je da ne tvrdimo da postoji život u Enkeladovom okeanu. Više smo želeli da shvatimo koliko je verovatno da bi se mikroorganizmi, poput onih kakve nalazimo na Zemlji, tamo mogli pronaći. Sudeći po podacima sa Kasinija, veoma verovatno", rekao je Ferijer i dodao da se ne može odbaciti hipoteza da postoji život na Saturnu ali da im je trenutno potrebno više podataka sa budućih misija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track