MASOVNO CVETANJE ALGI U ĆINGDAU: Kineski lučki grad sa ovom pojavom vodi borbu već više od 15 godina, ali nikada kao sada
Foto: STR / AFP / Profimedia

angažovani buldožeri i čamci

MASOVNO CVETANJE ALGI U ĆINGDAU: Kineski lučki grad sa ovom pojavom vodi borbu već više od 15 godina, ali nikada kao sada

Planeta -

Kineski lučki grad Ćingdao angažovao je na hiljade čamaca, buldožera i druge mehanizacije kako bi se izborio sa masovnim cvetanjem algi koje prete morskom ekosistemu, turizmu i vodenom saobraćaju.

Debeli sloj biljaka koji je obložio vodu i prekrio plaže ovog grada na severu zemlje pojavio se prošlog meseca i navodno je najteži do sada zabeležen, a takva cvetanja mogu da ugroze izvore hrane za okeanske životinje, a istovremeno daju i jak neprijatan miris.

1 / 6 Foto: STR / AFP / Profimedia

Državni mediji saopštili su da se epidemija cvetanja algi proširila na oko 9.290 kvadratnih kilometara, kao i da su vlasti rasporedile oko 7.300 plovila koja su do sada sakupila 240.000 tona algi.

U Ćingdaou se takva pojava beleži najmanje 15 godina, ali nikada na ovom nivou, dok je slično cvetanje mora u Kini sve češća pojava, ali i na unutrašnjim plovnim putevima.

Cvetanje algi je prirodan proces, ali se smatra da je ono sve masovnije zbog porasta temperature mora i velike upotrebe đubriva na hemijskoj bazi,a takođe se pojavljuju i šire, pa je zabeleženo od Kalifornije do Sueckog kanala.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track