HAOS NA HAITIJU Atentat na predsednika izveli strani plaćenici, bande haraju prestonicom
Foto: AP

VRELO NA KARIBIMA

HAOS NA HAITIJU Atentat na predsednika izveli strani plaćenici, bande haraju prestonicom

Planeta -

Četvorica atentatora likvidirana u obračunu s policijom, a dvojica su uhapšena posle likvidacije Žovenela Moiza

Patrola... Specijalci nedaleko od rezidencije ubijenog predsednika
Patrola... Specijalci nedaleko od rezidencije ubijenog predsednikafoto: AP

Haiti, ostrvska zemlja u Karipskom moru sa više od 11 miliona stanovnika, klizi u haos nakon atentata na predsednika Žovenela Moiza, koji je likvidiran na spavanju u noći između utorka i srede u svojoj kući!

Talas nasilja - Otmice, silovanja i ubistva

Prestonicu Haitija Port-o-Prens poslednjih godina zapljusnuo je talas nasilja, a otmice, silovanja i ubistva su postali svakodnevica. Prošle nedelje u velikom oružanom okršaju na ulicama prestonice poginulo je najmanje 15 osoba. Od početka godine u prestonici je bilo 278 ubistava, zbog čega je sve više onih koji žele da napuste grad i odsele se. Bande kontrolišu delove grada i puteve. Veruje se da je bivši predsednik bio u bliskom kontaktu sa liderima nekih bandi.

Iz prestonice Port-o-Prensa, gde živi oko milion stanovnika, stižu oprečne informacije.

Preti građanski rat

Dok premijer Klod Žozef tvrdi da vojska i policija situaciju drže pod kontrolom, nad više delova grada se vije gust crni dim, a Dejli mejl prenosi da bande preuzimaju kontrolu nad pojedinim delovima prestonice. Sve više raste strah od nemira i građanskog rata, dok zvaničnici saopštavaju šture informacije o atentatorima na predsednika Moiza.

Ubijen Žovanel Moiza
Ubijen Žovanel Moizafoto: EPA/ JEAN MARC HERVE ABELARD

Sednica Saveta bezbednosti - UN apeluju na uzdržanost

Svih 15 članova Saveta bezbednosti UN osudilo je ubistvo predsednika Haitija Žovenela Moiza smatrajući ga "gnusnim zločinom" i zatražili da svi odgovorni budu "hitno izvedeni pred lice pravde". Savet bezbednosti UN je u jednoglasno usvojenoj rezoluciji pozvao sve strane na uzdržanost i izbegavanje akcija koje bi doprinele povećanju nestabilnosti u zemlji. U rezoluciji se izražava "nepokolebljiva podrška dijalogu".

Naime, policija je saopštila da su četvorica atentatora likvidirana u obračunu sa snagama bezbednosti, dok su dvojica uhapšena nakon što su pokušala da otmu nekoliko policajaca. Identitet atentatora nije saopšten, dok mediji prenose da su oni govorili španskim i engleskim jezikom. Vlasti veruju da su atentatori grupa plaćenika sastavljena od državljana Kolumbije, Venecuele i Haitija. U atentatu je teško ranjena i Martin, prva dama Haitija, koja je prebačena na lečenje u Majami. To je potvrdio Bohit Edmond, ambasador Haitija u SAD. Posle atentata se pronela vest da je ona preminula u bolnici. - Atentat je izvela dobro naoružana i obučena grupa - navela je ambasada Haitija.

Detalj sa nedavnih protesta u Port-O-Prensu
Detalj sa nedavnih protesta u Port-O-Prensufoto: AP / Edris Fortune

Teorije zavere - SAD stoje iza atentata?

Na društvenim mrežama se pojavio snimak atentata na predsednika Haitija. Napadači su tvrdili da su agenti DEA, američke Agencije za kontrolu droga. Navodno su to čuli i snimili ljudi blizu predsednikove rezidencije u trenutku napada. Na snimku se čuje da neko s američkim naglaskom na engleskom jeziku govori preko megafona: "Operacija DEA. Svi na zemlju. Svi se povucite i ostanite da ležite". Stejt department je demantovao da ima bilo kakve veze sa atentatom na predsednika Haitija.

Međutim, lokalni mediji navode da je Moiz bio autokrata i da je vladao pomoću dekreta nakon što mu je odavno istekao predsednički mandat, a on odbijao da raspiše izbore. Moiz je vladao uredbama još od oktobra 2019. Haiti nije imao parlament još od januara 2020, kada je istekao mandat poslanicima.

Izbori u septembru

Privremeni premijer Klod Žozef osudio je atentat kao nehumani i varvarski čin i rekao da bezbednosne snage imaju situaciju pod kontrolom. - Demokratija i republika će pobediti. Apelujem na građane da ostanu mirni - rekao je on. Predsednički i parlamentarni izbori su zakazani za 26. septembar. Privremeno je funkciju predsednika preuzeo aktuelni premijer Klod Žozef.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track