UMIRU OD KORONE A ONDA SE POJAVI NEKO KAO OVAJ TIP: Lekar jednom izjavom upropastio već kilavu kampanju vakcinacije u Rusiji
Foto: Shutterstock

bez komentara

UMIRU OD KORONE A ONDA SE POJAVI NEKO KAO OVAJ TIP: Lekar jednom izjavom upropastio već kilavu kampanju vakcinacije u Rusiji

Planeta -

Uprkos rekordnim brojevima novozaraženih i umrlih od korone, kao i slabom odzivu na vakcinaciju, jedan ruski zvaničnik upravo je uspeo da "minira" kampanju cepljenja jednom nesmotrenom rečenicom.

Rusija je danas registrovala više od 700 umrlih, što je najviši broj do sada, i 25.000 novozaraženih - najviše u novom talasu korone i opasno blizu rekorda od 28.000 koliko ih je registrovano zimus.

Zemlja koja je prva registrovala vakcinu protiv korone - Sputnjik V, ima jednu od najnižih stopa vakcinisanih na svetu. Svega 13 posto je potpuno imunizovano u poređenju sa evropskim prosekom od 30 posto. Uprkos tome, zvaničnici kao da ne razmišljaju o onome šta govore.

Nakon što je Rusima rečeno da izbegavaju vodku, cigarete i saunu posle vakcinacije, sada je dr Denis Grajfer, zamenik ministra zdravlja regiona Saratov, poručio je Rusima da treba da se suzdržavaju od seksa najmanje tri dana po vakcinisanju.

Grajfer izjavio da Rusi treba da se suzdrže od "povećanog fizičkog stresa" posle cepljenja.

"Verujem, a svi to znaju, da je seks aktivnost koja veoma troši energiju. Zbog toga moramo da upozorimo one koji su vakcinisani da povećana fizička aktivnost, uključujući seks, nije preporučljiva posle vakcinacije", rekao je Grajfer na konferenciji za medije.

Grajfer (38) je oženjeni otac dvoje dece i vakcinisao se, piše Dejli mejl. Njega je njegov šef Oleg Kostin, koji je i sam lekar, javno iskritikovao na državnim medijima nazvavši ga "mladim kolegom" koji se malo zaneo.

"Možete, naravno, samo budite oprezni", rekao je Kostin na pitanje da li vakcinisani mogu da imaju seks. "Samo primenite zdrav razum i nemojte preterivati", rekao je on.

Rusija trenutno grca pod novim naletom korone i to delta/indijskog soja koji je zarazniji.

Uprkos velikom broju zaraženih i umrlih, kampanja vakcinacije nije zaživela kako zbog nepoverenja stanovnika tako i zbog, navodi britanski tabloid, lošeg vođenja kampanje cepljenja. Kakve će posledice imati izjava "mladog lekara" ostaje da se vidi.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track