Najnovije vesti

SZO I EMA SAGLASNI: Prerano je za odluku o TREĆOJ DOZI vakcine! Još prikupljamo podatke!
Foto: Shutterstock

nakon najave fajzera

SZO I EMA SAGLASNI: Prerano je za odluku o TREĆOJ DOZI vakcine! Još prikupljamo podatke!

Planeta

Evropska agencija za lekove saopštila je danas da je prerano za odluku o tome da li je zaista potrebno da se primi više od dve doze vakcine protiv korona virusa.

EMA navodi da je za sada uverena da je utvrđen režim vakcinacije sasvim dovoljan, prenosi Rojters.

Kompanija Fajzer/Biontek najavila je da će zatražiti od američkih i evropskih regulatornih tela da odobre primenu dodatne treće doze njene vakcine protiv kovid 19, čija bi primena u roku od 12 meseci od početka imunizacije po njima mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija korona virusa.

Predstavnici EMA su prošle nedelje na konferenciji za novinare saopštili da prema trenutnim informacijama izgleda da sve četiri vakcine protiv Kovid-19, odbrene za upotrebu u EU, štite protiv svih vrajanti Kovid-19 virusa koji cirkulišu Evropom, uključujući i Delta soj.

Kada je reč o potencijalonoj trećoj dozi, EMA je tada navela da još nije jasno da li će ona biti neophodna kako bi vakcine održale svoju potrebnu efiksanost, ali da bi informacije o tome trebalo da budu prikupljene tokom leta.

vakcina, Astrazeneka
foto: EPA /DOMINIC LIPINSKI / POOL

Pored toga, nemački Institut Robert Koh takođe ne dozvoljava davanje treće doze pošto u ovom trenutku ne postoji dovoljno informacija o njenoj potrebi i efikasnosti.

Takođe, i Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv kovid-19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

"Ne znamo da li su pojačivači kroz nove doze vakcine potrebni da bi se održala zaštita od kovid-19 dok se ne prikupe dodatni podaci, ali to pitanje je u razmatranju naučnika ", saopštila je SZO u odgovoru na Rojtersov upit.

Navodi se i da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dve doze vakcina protiv kovid-19 i da nije poznato da li bi dodatna pojačana doza bila korisna i za koga.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track