Najnovije vesti

ŽIVA BIĆA NE SMEJU DA PATE: Evropa raspravlja o prekidu korišćenja životinja u naučnim istraživanjima
Foto: KurirT.I.

nije humano

ŽIVA BIĆA NE SMEJU DA PATE: Evropa raspravlja o prekidu korišćenja životinja u naučnim istraživanjima

Planeta

U Evropskom parlamentu se raspravlja o alternativnim naučnim metodama koje u istraživanjim ne bi koristila životinje.

Rešenja postoje i promene se moraju ubrzati jer živa bića ne smeju da pate, složili su se poslanici u Evropskom parlamentu.

EU se pre skoro tri decenije obavezala na zamenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u naučne svrhe, ali ove promene se odvijaju veoma sporo, navodi se u izveštaju Hine.

S obzirom na evropski "zeleni plan", zdravstvene i ekološke izazove i sve veću zabrinutost javnosti zbog korišćenja životinja u naučnim istraživanjima, važno je da se u EU ubrza prelaz sa zastarelog modela na primemnu modernih naučnih metoda, smatraju poslanici Evropskog parlamenta.

Na plenarnoj sednici održanoj prošle nedelje raspravljalo se o planovima i merama za ubrzanje prelaza na inovativne metode bez da se životinje koriste u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, a glasanje o ovom pitanju najavljeno je za septembar.

"Milioni mačaka, pasa, pa čak i riba, životinja koje jedu toksične supstance, onih kojima se menjaju geni, ili kojima se lome kosti su žrtvovane za naučna istraživanja", ukazala je poslanica Džite Guteland.

Poslanica Eleonora Evi je navela da se svake godine u Evropi koristi 50 miliona životinja u naučne svrhe.

"To nije samo etičko pitanje. Na ovaj način ne koristimo potencijale inovativnih metoda koje su utemeljene u čoveku, a koje već pokazale konkretan napredak u lečenju bolesti kao što su Alćajmer ili kancerozna oboljenja u slučajevima kada tradicionalne metode nisu davale rezultate", predočila je Eleonora Evi.

Katalin Ceh je podsetila da sedam od 10 odraslih Evropljana smatraju da "životinje nisu roba koju se može odbaciti" i upozorila da je u XXI veku nedopustivo izazivati bol i patnju živim bićima.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track