UŽASNUTA: Epidemiološkinja SZO šokirana finalom evropskog prvenstva u fudbalu, poslala snažnu poruku svima
Foto: Profimedia

pandemija nije gotova

UŽASNUTA: Epidemiološkinja SZO šokirana finalom evropskog prvenstva u fudbalu, poslala snažnu poruku svima

Planeta -

Epidemioločkinja Svetske zdravstvene oganizacije (SZO) rekla je da je bila šokirana gomilom navijača bez maski kako peva i urla tokom finala Euro 2020 i izrazila zabrinutost da bi to moglo da pojača transmisiju kovida, uključujući i delta soj.

Britanija je, uprkos jedno od najviših stopa vakcinisanih na svetu, suočena sa novim talasom korone podstaknutim vrlo zaraznim delta sojem virusa. Uprkos tome, London je najavio ukidanje većine preostalih epidemioloških mera 19. jula, što je zabrinulo neke naučnike.

U neuobičajeno direktnom komentaru UN-ove zdravstvene agencije, koja se obično suzdržava od komentarisanja politika i praksi zemalja članica, tehnička direktorka Kovid tima SZO, Marija van Kerkhova prokomentarisala je da je prizor više od 60.000 najvijača na meču Italija-Engleska bio "poražavajuć", prenosi Rojters.

"Treba li da uživam u tome što se bolest širi pred mojim očima?", navela je ona na Tviteru tokom meča. "Pandemija kovida 19 noćas nije otišla na pauzu. Delta varijanta SARSCoV2 će iskoristiti nevakcinisane ljude u masi, bez maski kako viču/pevaju/urliću. Poražavajuće".

Britanski premijer Boris Džonson ranije je opravdao svoju odluku da dozvoli prisustvo više od 60.000 ljudi na finalnoj utakmici navevši da je sve organizovano "pažljivo i kontrolisano i da će svi koji odu tamo biti testirani".

Džonson je naveo i da su vakcine stvorile "pozamašan zid imuniteta".

Globalno, broj zaraženih kovidom u svetu raste. Prošle sedmice je registrovano 2,6 miliona novih slučajeva. Samo u Evropi broj novozaraženih skočio je 30 posto, navela je Svetska zdravstvena organizacija.

Od početka pandemije od posledica koronavirusa preminulo je više od 4 miliona ljudi.

Šef kriznog tima SZO Majkl Rajan pozvao je prošle sedmice zemlje da pažljivo ukidaju kovid restrikcije kako ne bi ostale bez prednosti koju su stekle.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track