PUTIN: Rusi i Ukrajinci su jedan narod, a sve više verujem da Donbas Kijevu nije potreban!
Foto: EPA / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

o donbasu

PUTIN: Rusi i Ukrajinci su jedan narod, a sve više verujem da Donbas Kijevu nije potreban!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je članak o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno o tome da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i ''da to nije plod nekakve konjukture, već njegovo lično ubeđenje''.

Kako je naveo u članku objavljenom na sajtu Kremlja, zid koji je napravljen u poslednjih nekoliko godina između Rusije i Ukrajine, između jednog te istog istorijskog i duhovnog prostranstva, doživljava kao zajedničku tragediju što je posledica obostranih grešaka načinjenih u različitim periodima.

"To je rezultat rada tih sila koje su stalno pretendovale na to da unište naše jedinstvo. Formula koja se primenjivala i koja je svima poznata tokom vekova - podeli i vladaj. Tu nema ničeg novog. Otuda i pokušaji da se odigra na kartu nacionalnih pitanja, da se poseje mržnja između ljudi. A glavni zadatak je podeliti, a zatim i napujdati narod jedne protiv drugih", navodi se u Putinovom članku, preneo je Sputnjik.

Vladimir Putin
foto: EPA / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

Ruska Federacija je, kako je dodao, priznala sve nove političke regije i učinila mnogo toga kako bi Ukrajina opstala kao nezavisna država.

''Isključivo zahvaljujući niskim cenama gasa Ukrajina je u periodu od 1991. do 2013. godine uštedela preko 82 milijarde dolara, a danas se buni oko sume od 1,5 milijarde koju Rusija treba da plati za tranzit gasa do Evrope'', naveo je ruski predsednik.

Kako tvrdi, do 2014. godine mnogi sporazumi i zajednicki projekti radili su za dobrobit i ruske i ukrajinske ekonomije.

Uprkos dešavanjima te godine i svemu što je usledilo potom, Rusija je i dalje ostala među tri najveća trgovinska partnera Ukrajine, a stotine hiljada Ukrajinaca radi na teritoriji Rusije i u toj zemlji dobija podršku.

Vladimir Putin
foto: EPA / Sergei Savostyanov / Sputnik / Kremlin pool

"Eto kakva vam je to zemlja-agresor", dodao je.

Putin se osvrnuo i na sukobe na jugoistoku Ukrajine, rekavši da je Rusija učinila sve što je mogla kako bi zaustavila bratoubilaštvo, a potpisan je i Minski sporazum koji, prema njegovom mišljenju, nema alternativu.

"Međutim, po svemu sudeći, sve više sam siguran u to da Kijevu Donbas jednostavno nije potreban. Zašto? Zato što građani tih regiona, kao prvo, nikada neće prihvatiti to što im se nameće silom, blokadama, pretnjama. A kao drugo, Minski sporazum, koji je predstavljao šansu da se mirnim putem uspostavi teritorijalna celovitost Ukrajine, u potpunosti je suprotan sa projektom `anti-Rusija`", naglasio je.

Putin dodaje da se u praksi dešava da se u ukrajinskoj javnosti stvara atmosfera straha, koristi se agresivna retorika, podstiče se neonacizam, dolazi do militarizacije zemlje.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Alexei Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track