UBISTVO PREDSEDNIKA HAITIJA Jedan od osumnjičenih Amerikanaca je bivši agent DEA?
Foto: Printscreen Twitter/@madanboukman

atentat na Žovenela moiza je izvršen prošle nedelje

UBISTVO PREDSEDNIKA HAITIJA Jedan od osumnjičenih Amerikanaca je bivši agent DEA?

Planeta -

Jedan od uhapšenih Amerikanaca poreklom sa Haitija osumnjičenih za učešće u prošlonedeljnom atentatu na predsednika te zemlje Žovenela Moiza, bio je obaveštajac američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), tvrdi zvaničnik te agencije, prenosi Rojters.

Vlasti Haitija prošle nedelje su uhapsile dvojicu Amerikanaca poreklom s Haitija - Džozefa Vinsenta (55) i Džejmsa Soladžisa (35) i optužile ih da su zajedno sa 26 Kolumbijaca učestvovali u likvidaciji na predsednika Haitija Žovenela Moiza.

Ipak, zvaničnik DEA koji je razgovarao sa izveštačem Rojtersa nije želeo da otkrije svoj identitet i odbio je da potvrdi koji je od dvojice uhašenih Amerikanaca poreklom s Haitija bio doušnik.

-Jedan od osumnjičenih za učešće u atentatu na predsednika Haitija Moiza bio je poverljivi saradnik DEA, rekao je anonimni zvaničnik američke Agencije za borbu protiv narkotika i dodao da je osumnjičeni kontaktirao DEA nakon atentata odakle je dobio instrukciju da se preda.

-Ovaj pojedinac nije delovao u ime DEA, naglasio je anonimni sagovornik Rojtersa i dodao da osumnjičeni u trenutku atentata nije bio aktivni doušnik.

Trećeg Amerikanca poreklom s Haitija, Kristijana Emanuela Sanona, vlasti Haitija su uhapsile u nedelju i optužile ga da je "mozak" atentata.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je juče da su vlasti Haitija zatražile pomoć u istrazi atentata na predsednika Moiza i potvrdilo da je ministarstvo pristalo da se uključi i pomogne u istrazi.

-Početnu procenu situacije sproveli su visoki američki zvaničnici na Haitiju, rekao je portparol ministarstva pravde u Vašingtonu Entoni Kolei.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track