ISPRAVKA NE, OVO NIJE PRVI PUT IKADA DA JE TRANSPLANTIRANO VEŠTAČKO SRCE
Foto: Profimedia

put ka daljem komercijalnom razvoju

ISPRAVKA NE, OVO NIJE PRVI PUT IKADA DA JE TRANSPLANTIRANO VEŠTAČKO SRCE

Planeta -

NAPOMENA O ISPRAVCI Naš portal je 19.07.2021 preneo vest da su lekari transplantirali, prvi put ikada, veštačko srce, a da ga je dobio čovek iz Italije, ali ovo nije tačno, ukazao nam je sajt Fake news tragač.

Sajt podseća da je jedno takvo srce uspešno je ugrađeno i u Kliničkom centru Srbije pre 9 godina.

Šta se zapravo desilo „prvi put ikada“?

Prvi put u istoriji dogodilo se jedino to da francuska kompanija Carmat uspe da proda svoje veštačko srce Aeson, i to po ceni od oko 150 hiljada evra.

Francuska kompanija Karma (Carmat) saopštila je da je prvi put prodala svoje veštačko srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je potom presađeno pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljem komercijalnom razvoju.

Ugradnju potpuno veštačkog srca je izveo kardiohirurg Siro Maielo u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu vezano za primene veštačkog srca.

Nijedno veštačko srce Aeson nije do sada upotrebljeno van kliničkih studija, istakla je portparolka Karma i dodala da je troškove operacije od 150.000 evra pokrio regionalni zdravstveni sistem koji očekuje povraćaj troškova od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo.

Karmaovo srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hroničnih ili akutnih srčanih zastoja posle infarkta. Izum bi trebalo da pomogne i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije.

Kompanija je 15. jula obavila prvu humanu implantaciju svog veštaćkog srca u SAD-u u okviru kliničkog istraživanja Univerzitetske bolnice Daram u Severnoj Karoloni. Bolnica je deo Univerziteta Djuk. Odmah nakon te objave su deonice Karmaa na pariskoj berzi skočile 6,77 posto, na 23,53 evra.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track