POJAVILE SE MAJMUNSKE BOGINJE U DALASU Oboleo Nigerijac koji je došao u Ameriku iz Lagosa
Foto: Profimedia

retka vrsta

POJAVILE SE MAJMUNSKE BOGINJE U DALASU Oboleo Nigerijac koji je došao u Ameriku iz Lagosa

Planeta -

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i lokalni zdravstveni službenici u Dalasu rekli su u petak da istražuju slučaj neobičnog virusa zvanog majmunske boginje kod putnika koji dolazi iz Nigerije.

Majmunske boginje su srodne malim boginjama, ali su manje prenosive i manje smrtonosne. Male boginje su iskorenjene 1979. godine globalnom kampanjom vakcinacije, premosi CNN.

-Putnik je stanovnik grada Dalasa i putovao je iz Nigerije u Dallas. On je hospitalizovan u Dalasu i u stabilnom je stanju, rečeno je iz odeljenja za zdravstvo i socijalne usluge okruga Dalas.

CDC je saopštio da radi na kontaktiranju putnika koji su možda bili u kontaktu sa pacijentom tokom dva leta: Lagos, Nigerija do Atlante 8. jula, sa dolaskom 9. jula i Atlante do Dalasa 9. jula.

-Majmunske boginje počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Glavna razlika između simptoma malih boginja i boginja je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, dok male boginje ne, saopštio je CDC.

Poput malih boginja, majmunske boginje uzrokuju plikove na koži koji se na kraju krastaju.

Infekcija može da traje od dve do četiri nedelje, a bolest ima smrtnost od oko jedan odsto.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track