Najnovije vesti

SPASAVANJE SARADNIKA: Amerikanci evakuišu Avganistance koji su radili za njih, prebacuju ih u Virdžiniju
Foto: Profimedia

boje se osvete talibana

SPASAVANJE SARADNIKA: Amerikanci evakuišu Avganistance koji su radili za njih, prebacuju ih u Virdžiniju

Planeta

Sjedinjene Države privremeno će smestiti u vojnu bazu u Virdžiniji nekoliko stotina Avganistanaca koji su radili za američku vojsku i koji se boje osvete talibana nakon povlačenja stranih snaga.

Kako je saopštio Stejt department, oko 700 prevodilaca i drugih Avganistanaca koji su pomagali američkoj vojsci i njihove porodice, ukupno oko 2500 ljudi, biće smešteni u Fort Liju, vojnoj bazi kopnene vojske nekih 200 kilometara južno od Vašingtona.

"To su hrabri Avganistanci", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs i dodao da su oni podvrgnuti intenzivnim bezbednosnim proverama i da se radi na tome da dobiju vize.

Avganistanci bi trebalo da ostanu u Fort Liju nekoliko dana. "Ti ljudi i njihove porodice su u poslednjoj fazi dobijanja statusa imigranata, dakle nema potrebe da dugo ostanu u vojnoj bazi", rekao je potrparol Pentagona Džon Kirbi.

Drugi bi trebalo da budu poslati u američke baze u inostranstvu, dodao je on.

Oko 20.000 Avganistanaca koji su radili za američku vojsku, pre svega kao prevodioci, zatražilo je evakuaciju u SAD sa svojim porodicama. Procenjuje se da bi njih oko 100.000 moglo da bude evakuisano na kraju.

Evakuacijski letovi trebalo bi da krenu poslednje sedmice jula, dok će američke snage povlačenje iz Avganistana završiti 31. avgusta.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track