POSLE DUGE BORBE OKO REZULTATA radikalni levičar Pedro Kastiljo proglašen za predsednika Perua
Foto: EPA/Paolo Aguilar

izbori

POSLE DUGE BORBE OKO REZULTATA radikalni levičar Pedro Kastiljo proglašen za predsednika Perua

Planeta -

Pedro Kastiljo je dobio 44.263 glasa više od protivkandidatkinje Keiko Fudžimori, kćerke bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija.

Kandidat radikalne levice Pedro Kastiljo proglašen je pobednikom predsedničkih izbora u Peruu, više od mesec dana nakon drugog kruga u kojem mu je protivkandidatkinja bila Keiko Fudžimori.

Nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića, Kastiljo (51) je dobio 50,12 posto glasova, a Fudžimori (46) 49,87 posto. Drugim rečima, Kastiljo je dobio 44.263 glasa više od kćerke bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija (1990-2000).

Nešto pre zvanične objave konačnih rezultata, Fudžimori, koja je ranije rekla da neće priznati pobedu svog protivnika, ipak je priznala poraz jer, kako je rekla, to od nje traži "ustav koji se zaklela da će štititi".

Protiv Keiko Fudžimori vodi se istraga za korupciju za vreme ranijih predsedničkih kampanja 2011. i 2016. godine, gde je izgubila u drugom krugu. Već je odslužila 16 meseci preventivnog pritvora i mogla bi se suočiti s 30 godina zatvora.

Kastiljo će preuzeti dužnost 28. jula kad ističe mandat sadašnjem predsedniku Francisku Sagastiju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track