NOVA PANDEMIJA POGODILA ZIMBABVE: Predložene mere podelile duboko konzervativnu zemlju a stručnjaci upozoravaju da će brojke rasti
Foto: OLYMPIA DE MAISMONT / AFP / Profimedia

tabu tema

NOVA PANDEMIJA POGODILA ZIMBABVE: Predložene mere podelile duboko konzervativnu zemlju a stručnjaci upozoravaju da će brojke rasti

Planeta -

Zvaničnici smatraju da je za porast broja trudnih tinejdžerski krivo zatvaranje zbog kovida ali pozivaju političare i nastavnike da se "suoče sa realnošću" i mlađim tinejdžerkama omoguče pristup kontracepciji.

Malet (14) stoji u dugačkom redu u ginekološkoj klinici u Harareu. Došla je na redovnu kontrolu a veći deo reda čine mlade, trudne devojke poput nje. Malet je zatrudnela kada je prvi put imala seks. Beba bi trebalo da se rodi za dva meseca.

"Žalim zbog toga danas, ali nisam mogla da se rešim bebe", kaže Malet koja živi u Mbareu, jednom od najstarijih gradova u Zimbabveu. "Moj dečko je odbio da preuzme odgovornost i sada sam sama".

Njeni roditelji su pristali da joj pomognu da se vrati u školu posle porođaja. "Laknulo mi je što roditelji žele da mi pomognu i da se vratim u školu. Ali druge devojke nisu bile te sreće, one koje ostaju sa momcima koji ih zlostavljaju".

Maletina mama, Gledis Munengami (40) zna zašto je njena ćerka zatrudnela. "Kovid nam je upropastio decu. Ovde u Mbareu, mnoge majke boluju jer su deca počela da eksperimentišu sa seksom i ne možemo da ih kontorlišemo", rekla je ona.

U januaru i februaru u Zimbabveu je registrovano gotovo 5000 tinejdžerskih trudnoća, a gotovo 2000 devojaka mlađih od 18 godina se udalo. Svetska banka navodi da je proteklih godina stopa adolescentskih trudnoća bila u padu ali se sada strahuje da bi pandemija mogla da preokrene taj trend.

U pokušaju da reše problem, poslanici i grupe za zaštitu građanskih prava su predložile da se 16-godišnjakinjama omogući pristup kontracepciji bez prisustva roditelja kao i pristup uslugama abortusa. Trenutno je 18 godina donja granica za abortus i kontracepciju.

Predlog je momentalno odbio Konstantino Čivenga, potpredsednik i ministar zdravlja Zimbabvea. "Kako dete mlađe od 16 godina ne sme da ima seks, onda im nije potrebna ni kontracepcija", objasnio je on. "Pilule za dan posle smatraju se medicinskim tretmanom i osobama mlađim od 16 je za to potreban pristanak roditelja", dodao je ministar.

Čivenga je samo odrazio stav mahom konzervativnog društva Zimbabvea gde je seks tabu tema, zbog čega zdravstveni radnici i nastavici upozoravaju da je potrebno nači rešenje gorućeg problema.

"Vlada mora nešto da uradi u školama ili pokrene program edukacije ove dece jer imamo ozbiljan problem. Večina devojaka su previše mlade da bi izdržale porođaj i pod velikim su rizikom", rekla je Gardijanu babica koja je želela da ostane anonimna.

"Potrebno je da se ozbiljno suočimo sa ovim izazovom i nađemo rešenja koja će sačuvati budućnost naše dece a ne rešenja koja odgovaraju moralistima. Kontracepcija neće ohrabriti decu da imaju seks ali će ih zaštititi od prevremenih brakova", rekao je Obert Masaraure, predsednik Udruženja ruralnih nastavnika.

Masaraure je pozvao i na uvođenje obaveznog seksualnog obrazovanja u školama. "Moramo da izađemo iz matrice poricanja i suočimo se sa realnošću da naša deca imaju seks", rekao je on.

Sa druge strane, Rejmon Madžongve, generalni sekretar Udruženja progresivnih nastavnika Zimbabvea poziva na oprez. "Ovo je pitanje koje treba pažljivo rešavati kako ne bismo otvorili Pandorinu kutiju. Pitanje kontracepcije deli javnost. Najvažnije je jasno odrediti problem koji želimo da rešimo. Moramo da razumemo sa čime smo suočeni, inače će nam se obiti o glavu", rekao je on.

Ekenia Čifamba, direktorka organizacije koja se bori za prava devojčica smatra da je neophodan holistički pristup tinejdžerskim trudnočama. "Dostupna kontracepcija, povećanje svesti o bezbednom seksu i apstinenciji su rešenja za dilemu tinejdžerskih trudnoća. Moramo da obezbedimo da svi tinejdžeri imaju pristup informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju kako bi doneli pravu odluku", rekla je ona.

Čifamba smatra da je odluka vlade da odbaci ideju o dostupnosti kontracepcije pogrešna. "To nije korak u pravom pravcu. Ne možete da pobegnete od činjenice da moramo da se izborimo sa pandemijom tinejdžerskih trudnoća iako to znači skretanje od moralnih ili kulturnih vrednosti", dodala je ona.

Rut Labode, poslanica koja se zalagala da se tinejdžerima omogući pristup kontracepciji najavila je da će nastaviti sa praćenjem broja tinejdžerskih trudnoća i zagovaranjem obezbeđivanja kontracepcije tinejdžerima jer "brojke rastu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track