NA SAJMU U MOSKVI Predsedniku Putinu prikazano rusko oružje budućnosti! Šah-mat će biti glavni takmac stelt bombarderu
Foto: EPA

ŠAH-MAT

NA SAJMU U MOSKVI Predsedniku Putinu prikazano rusko oružje budućnosti! Šah-mat će biti glavni takmac stelt bombarderu

Planeta -

Na sajmu predstavljen novi višenamenski borbeni avion "suhoj" dok je u Astrahanu testiran najnoviji raketni sistem S-500

Sladoled uz predstavu na nabu... Vladimir Putin na sajmu u Moskvi
Sladoled uz predstavu na nabu... Vladimir Putin na sajmu u Moskvifoto: EPA

Međunarodni avio-kosmički salon MAKS-2021, koji je otvoren u utorak u Moskvi, privukao je veliku pažnju javnosti pre svega zbog predstavljanja višenamenskog borbenog aviona iz fabrike "Suhoj", a koji je nazvan "šah-mat"!

U pitanju je jednosed sa jednim motorom, čiji je dolet do 3.000 kilometara i koji će biti glavni takmac američkom stelt bombarderu F-35, preneo je Dejli mejl.

Isporuke od 2026.

Iako je predstavljen prototip, nadležni tvrde da će ova letelica do 2023. proći sve testove i da će isporuka početi najkasnije 2026. godine. Procene su da bi ruske državne korporacije "Rostek" i "OAK", koje stoje iza projekta razvoja novog aviona koji bi trebalo da bude ponos ruske borbene avijacije, mogle da prodaju oko 300 primeraka ove letelice zainteresovanim kupcima u inostranstvu.

Sajam u Moskvi otvorio je Vladimir Putin, koji je imao priliku da izbliza pogleda predstavljanje nove letelice, ali i avio-šou koji je priređen njemu u čast.

- Dronovi, robotizovani sistemi i veštačka inteligencija su područja za budući razvoj avijacije. Uveren sam da će moderna, efikasna i bezbedna oprema ruske proizvodnje pomoći domaćim avio-kompanijama da zadovolje rastuću potražnju za letovima i zadrže pristojno mesto na globalnom tržištu, čime će se učvrstiti pozicija Rusije kao jednog od priznatih lidera u vazduhoplovnoj industriji, rekao je Putin povodom otvaranja sajma u mestu Žukovski kraj Moskve.

Novi ponos ruske vojne avijacije...
Novi ponos ruske vojne avijacije... foto: AP

Predstavnik "Rosteka" izjavio je da je Rusija jedna od retkih zemalja na svetu koja poseduje zaokružen ciklus što se tiče tehnologija koji joj omogućuje proizvodnju naprednih vazduhoplovnih sistema, kao i da je priznati pokretač trendova u stvaranju borbenih aviona.

Cena jednog novog višenamenskog borbenog aviona trebalo bi da bude između 25 i 30 miliona dolara. Glavni takmac biće mu američki F-35.

Uzdanica Pentagona... avion F-35
Uzdanica Pentagona... avion F-35foto: Profimedia

TEHNIČKI DETALJI

Avion: F-35

Posada: 1

Broj motora: 1

Dužina: 15,7 metara

Raspon krila: 11 metara

Visina: 4,4 metra

Nosivost: 9.180 kilograma

Dolet: 2.800 kilometara

Maksimalna brzina: 1,6 maha

Cena: Oko 85 miliona dolara

Hipersonična raketa

Na dan kada je u Moskvi predstavljen novi avion, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je najnoviji protivavionski raketni sistem S-500 uspešno obavio probno gađanje brze balističke mete na poligonu u Astrahanskoj oblasti.

- S-500 je na poligonu Kapustin Jar obavio testiranje gađanja brze balističke mete. Prema podacima uređaja za objektivnu kontrolu, meta je pogođena, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ne razmeštati rakete u Evropi - Upozorenje za Ameriku

Ruska ambasada u SAD upozorila je Vašington zbog razmeštanja američkih hipersoničkih raketa u Evropi, objavila je ruska diplomatska misija na svom Tviter nalogu.

Ruska ambasada objavila je da bi želela da podseti sekretara za štampu Pentagona Džona Kirbija da je potencijalno razmeštanje bilo koje američke hipersonične rakete u Evropi krajnje destabilizujuće.

Njihovo kratko vreme leta ostavilo bi Rusiji malo vremena za donošenje odluka i povećalo bi verovatnoću nenamernog sukoba, objavila je ruska misija.

Nakon završetka kompletnog ciklusa testiranja, planovi za opremanje predviđaju isporuku prvog sistema S-500 jedinicama PVO-PRO u Podmoskvlju.

Dan ranije ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je ruska fregata "Admiral Gorškov" uspešno pogodila cilj hipersoničnom raketom "cirkon". U pitanju je hipersonična raketa kratkog dometa do 350 kilometara.

Raketaje pogodila cilj... Testiranje sistema S-500
Raketaje pogodila cilj... Testiranje sistema S-500foto: Profimedia

TEHNIČKI DETALJI

Sistem S-500

Domet: 600 km za balističke rakete, 500 km za avione

Cilj: Prati 10 hipersoničnih meta brzine do 18.000 km na sat

Visina: Gađa mete na visini do 200 kilometara

Radar: Pokriva udaljenost od 3.000 kilometara

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja