KINA NA KORAK DO KATASTROFE: Ogromna brana može da popusti, poslali vojsku da to spreči! Ugroženo 7 miliona ljudi! VIDEO
Foto: EPA-EFE/LIAO FA

poplave

KINA NA KORAK DO KATASTROFE: Ogromna brana može da popusti, poslali vojsku da to spreči! Ugroženo 7 miliona ljudi! VIDEO

Planeta -

Kineska vojska upozorila je u utorak na neposrednu opasnost od pucanja brane u centru zemlje pod pritiskom obilnih kiša koje su već odnele živote najmanje tri osobe.

Regionalna komanda Narodnooslobodilačke vojske saopštila je da je došlo do prekida od 20 metara na brani Iihetan u Luojangu, gradu sa oko sedam miliona stanovnika u regionu Henan.

"Brana može popustiti u bilo kom trenutku", upozorila je vojska.

Poslala je trupe na branu u hitnoj operaciji koja uključuje miniranje i preusmeravanje protoka vode.

U Džengdžouu, ogromnoj metropoli koja se nalazi oko 700 kilometara jugozapadno od Pekinga, od utorka na snazi je crveni, najviši nivo upozorenja na oluju u Kini.

Državna televizija CCTV pokazala je snimke ulica potopljenih mlazovima vode i stanovnike u vodi do kolena dok su svoja vozila gurali poplavljenim putevima.

Meteorološke službe Zhengzhou saopštile su da je to bila najjača kiša u jednom danu otkako su merenja započeta pre 60 godina.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track