SAD: Ne progonimo Asanža

SAD: Ne progonimo Asanža

Planeta -
Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je da SAD nemaju ništa s tim što Britanija pokušava da zbog optužbi za silovanje Švedskoj izruči Asanža

VAŠINGTON - SAD su danas odbacile tvrdnju Džulijana Asanža o tome da ga Vašington progoni, ističući da osnivač "Vikiliksa" daje tako "neosnovane izjave" da bi skenuo pažnju sa glavnog pitanja.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je da SAD nemaju ništa s tim što Britanija pokušava da zbog optužbi za silovanje Švedskoj izruči Asanža, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna, javila je agencija Frans pres. "On (Asanž) daje razne neosnovane izjave o nama, a u stvari se njegov problem sa vladom Velike Britanije tiče toga da li će se suočiti sa pravdom u Švedskoj zbog nečega što nema nikakve veze sa "Vikiliksom", već sa optužbama za seksualni prestup", rekla je Nuland novinarima.

"Asanž očigledno pokušava da skrene pažnju sa pravog problema, a to je da li će se suočiti sa pravdom u Švedskoj. To nema nikakve veze sa nama. To je pitanje između Britanije, Švedske, a sada i Ekvadora", kazala je portparolka Stejt departmenta.

Asanž se u nedelju pojavio u javnosti prvi put otkad je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da "uradi pravu stvar" i okonča "lov na veštice" protiv "Vikiliksa". On se novinarima i nekolicini pristalica obratio sa balkona ambasade u koju je ušetao pre dva meseca i zatražio azil, koji mu je Ekvador odobrio prošle sedmice.

Asanž poriče sve optužbe i tvrdi da su one politički motivisane i da je reč o zaveri kako bi ga Stokholm izručio Vašingtonu zbog objavljivanja velikog broja poverljivih diplomatskih depeša na "Vikiliksu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track