NE ODUSTAJE Bezos ponudio 2 milijarde dolara da se vrati u trku za Mesec
Foto: Profimedia

velika svota novca

NE ODUSTAJE Bezos ponudio 2 milijarde dolara da se vrati u trku za Mesec

Planeta -

Samo što se vratio sa putovanja iz svemira, najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos, ponudio je da pokrije troškove NASA-e u iznosu od dve milijarde dolara, kako bi ta agencija sa njim potpisala ugovor o izgradnji vozila za sletanje na Mesec.

NASA je u aprilu kompaniji SpejsX koju drži Bezosov rival Ilon Musk ponudila ugovor koji predviđa izgradnju sistema za sletanje koji bi odveo astronaute na lunarnu površinu najranije 2024. godine, prenosi Gardijan.

Iako je bilo očekivano da bi u projektu mogle da učestvuju dve kompanije, Agencija, zbog nedostatka sredstava, može da dodeli ugovor samo jednoj.

Odricanje od isplata

NASA je dobila samo 850 miliona dolara od 3,3 milijarde koje je zatražila od Kongresa za izgradnju vozila za sletanje na Mesec.

Bezos je u pismu administratoru Agencije Bilu Nelsonu naveo da će Blu oridžin premostiti nedostatak budžetskog finanasiranja odricanjem od svih isplata u tekućoj i naredne dve vladine fiskalne godine u iznosu od 2 milijarde dolara, kako bi program bio vraćen “na pravi put”.

Precizirao je da ta ponuda ne znači odlaganje, već potpuno i trajno odricanje od isplata.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track