PONOVO RAZGOVARAJU Južna i Severna Koreja obnovile komunikaciju
Foto: EPA/KCNA

MUN I KIM DŽONG UN USPELI DA POSTIGNU DOGOVOR

PONOVO RAZGOVARAJU Južna i Severna Koreja obnovile komunikaciju

Planeta -

Južna i Severna Koreja obnovile su komunikaciju, a čelnici dve zemlje složili su se da obnove poverenje i poboljšaju veze, saopštila je danas vladina kancelarija u Seulu.

Severnokorejski državni medij, KCNA, takođe je objavio da su svi međukorejski komunikacijski kanali ponovo otvoreni u utorak u 10 sati u skladu sa dogovorom čelnika.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In i severnokorejski čelnik Kim Džong Un razmenili su više pisama od aprila i dogovorili se o ponovnom uspostavljanju telefonske linije, saopšteno je iz kancelarije južnokorejske vlade.

Severna Koreja prekinula je tu "vruću liniju" u junu 2020. godine jer su se prekogranične veze pokvarile nakon neuspelog drugog samita u februaru 2019. godine između Kima i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, kome je Mun ponudio da posreduje.

Mun je pozvao na oporavak "vruće linije" i razgovora, polažući velike nade u američkog predsednika Džoa Bajdena da ponovo pokrene pregovore sa ciljem demontiranja nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track