Bolesna devojčica uhapšena u Pakistanu
Foto: REUTERS

Još hteli i da je linčuju

Bolesna devojčica uhapšena u Pakistanu

Planeta -
Sjedinjene Države izrazile veliku zabrinutost zbog slučaja pakistanske devojčice

VAŠINGTON - SAD su izrazile danas veliku zabrinutost zbog slučaja pakistanske devojčice, obolele od Daunovog sindroma, koja je uhapšena zbog sumnje da je počinila svetogrđe, i pozdravile su odluku predsednika Pakistana da se ovaj slučaj ispita.

Pakistanske vlasti u četvrtak su uhapsile devojčicu hrišćanske veroispovesti, pošto su njenu kuću opkolili susedi, besni zbog glasina da je ona spalila verske spise i tako prekršila stroge zakone o svetogrđu. "Ovaj slučaj je izuzetno uznemirujuć. Smatramo da je izjava predsednika Asifa Alija Zardarija veoma dobrodošla i pozivamo vladu Pakistana da zaštiti kako građane koji pripadaju verskim manjinama, tako i žene i devojčice", kazala je novinarima portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Ona je pozvala Pakistan da istragu o ovom slučaju sprovede "na transparentan način", javila je agencija Frans pres. Zardari, čiju vladu Zapad oštro kritikuje jer odbija da reformiše zakon o svetogrđu, zatražio je od zvaničnika da obrazlože hapšenje. Prema ovom zakonu, svako ko je proglašen krivim za povredu islamskog proroka Muhameda ili Kurana može biti osuđen na smrt, mada se takve kazne retko sprovode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track