Berluskoni smrt za EU!

Najopasniji političari u Evropi

Berluskoni smrt za EU!

Planeta -
Bivši italijanski premijer, francuska desničarka Le Penova i grčki levičar Cipras zbog populističkih stavova našli se na Špiglovoj listi 10 onih koji uništavaju evropski projekat

BERLIN - Odmažu EU.Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, šefica francuske desnice Marin le Pen, lider grčke levice Aleksis Cipras i mađarski premijer Viktor Orban samo su neki koji su se našli na spisku nemačkog lista Špigl kao najopasniji političari u Evropi. Prema navodima lista, oni svojim izjavama ne doprinose rešavanju teške ekonomske krize u Evropi, već suprotno - otežavaju put oporavka.Špigl je sastavio listu 10 najopasnijih evropskih političara koji ruše EU projekat. Reč je mahom o populistima koji radi postizanja jeftinih političkih bodova ugrožavaju EU. Nemački list navodi da kriza u Evropi ima dve strane - ekonomsku, odnosno zemlje koja se, jedna po jedna, bliže bankrotu, i drugu - populističku, odnosno ljude koji pokušavaju da profitiraju na najvećoj krizi od Drugog svetskog rata.Top 10 najopasnijih političara u Evropi

1. Markus Soder, bavarski ministar finansija

Njegova Hrišćansko-socijalna unija sestrinska je stranka partije Merkeleve. Nedavno je izjavio da od „Grčke treba napraviti primer“ da bi se pokazalo kako evrozona zna da bude čvrsta i nemilosrdna.

2. Aleksis Cipras, lider grčke levičarske koalicije Siriza

Zalaže se za poništenje sporazuma o zajmu Grčkoj, suprotstavlja se MMF i protivi merama štednje. Takođe, protivi se privatizaciji državnih preduzeća. Na taj način vodi kampanju za sledeće izbore u Grčkoj.

3. Silvio Berluskoni, bivši italijanski premijer

Njegova stranka navodno podržava sadašnjeg premijera Marija Montija, ali zapravo se sprema za nove izbore. Berluskoni će se sledeće godine kandidovati za peti mandat na mestu premijera, a kampanju će graditi uz pomoć populističkih antievropskih fraza. Nedavno je izjavio da Italija treba da štampa još novca, bez obzira na ograničenja iz Brisela, a pretio je i da će vratiti liru.

4. Marin le Pen, šefica francuskog Nacionalnog fronta

Tokom kampanje za predsedničke izbore plašila je Francuze tezom da će „izgubiti suverenitet u sklopu Sovjetskog Saveza, koji pokušavaju da naprave Angela Merkel, Van Rompej, Evropska komisija i njihovi prijatelji“.

5. Timo Soini, vođa Prave partije Finaca i poslanik u EP

On smatra da EU na Finsku gleda kao na lošeg policajca i zalaže se za ukidanje pomoći dužnim zemljama. Hoće da se Grčka proglasi kolateralnom štetom: „Ni penija više! Dosta smo im dali“.

6. Aleksander Dobrint, generalni sekretar bavarske Hrišćansko-socijalne unije

Zalaže se za stopiranje pomoći Grčkoj. Nedavno je rekao da bi prezadužena zemlja trebalo da isplaćuje plate ljudima u administraciji i penzionerima u drahmama umesto u evrima.

7. Najdžel Feridž, poslanik u EP i lider britanske Nezavisne partije

Poznat je po svojim evroskeptičnim govorima, koji su mu obezbedili veliku pažnju medija. Među poznatijim je njegova izjava da je „Lisabonski sporazum najveća birokratska prevara koju je svet ikad video“.

8. Hajnc-Kristijan Štrahe, šef austrijske Slobodarske partije

Oslanja se na antievropske, pa čak i antisemitske fraze. Protivi se osnivanju stalnog fonda za pomoć, za koji smatra da će uništiti Austriju i EU, a poredi ga sa zakonima koji su Hitlera doveli na vlast.

9. Gert Vilders, lider holandske Slobodarske partije

Uzor je svim populistima. S muslimanskog pitanja u Holandiji okrenuo se antievropskoj retorici. Svog premijera nazvao je podanikom španske i italijanske mafije, a grčkoj ambasadi poslao veliku novčanicu drahme.

10. Viktor Orban, mađarski premijer

Usprotivio se naredbama iz Brisela. Njegova nacional-liberalna vlada donela je niz kontroverznih zakona što mu je donelo višemesečni sukob s Evropskom komisijom. Takođe, odbio je mere štednje, pa ih je naposletku prihvatio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja