Najnovije vesti

SEKRETARIJAT ZA PRAVDU SAD: Ruski hakeri hakovali mejlove federalnih tužilaštva!
Foto: Printscreen YToutube/TheRichest

Sajber špijunaža

SEKRETARIJAT ZA PRAVDU SAD: Ruski hakeri hakovali mejlove federalnih tužilaštva!

Planeta

Ruski hakeri koji stoje iza masovne kampanje sajber špijunaže SolarVinds provalili su prošle godine na naloge elektronske pošte nekih od najistaknutijih federalnih tužilaštava širom zemlje, saopštio je Sekretarijat za pravdu SAD.

Sekretarijat je naveo da je provaljeno 80 odsto Majkrosoftovih mejl naloga koje koriste zaposleni u četiri američka tužilaštva u Njujorku.

Sve u svemu, navode u Sekretarijatu za pravosuđe, u 27 američkih tužilaštava najmanje jedna adresa elektronske pošte jednog zaposlenog je kompromitovana tokom kampanje hakovanja, preneo je Glas Amerike.

Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju od petka rekao da veruje da su nalozi kompromitovani od 7. maja do 27. decembra 2020.

Takav vremenski okvir je značajan zbog kampanje SolarVinds, koja se infiltrirala u desetine kompanija u privatnom sektoru i istraživačkih centara, kao i u najmanje devet američkih vladinih agencija, što je prvi put otkriveno i objavljeno sredinom decembra.

Bajdenova administracija je u aprilu najavila sankcije, uključujući proterivanje ruskih diplomata, kao odgovor na SolarVindsovo hakovanje i rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2020.

Rusija negira učešće u sajber špjunaži.

Lista kancelarija koje su pogođene hakovanjem uključuje nekoliko velikih i uglednih kancelarija u Los Anđelesu, Majamiju, Vašingtonu i istočnom okrugu Virdžinije.

Južni i istočni okrug Njujorka, gde je pogođen veliki broj osoblja, vode neke od najznačajnijih krivičnih postupaka u zemlji.

Sekretarijat je saopštio da su sve žrtve obaveštene i da radi na umanjivanju operativnih, bezbednosnih i rizika po privatnost izazvanih hakovanjem.

Sekretarijat za pravosuđe u januaru je saopštio da nema naznaka da je hakovanjem pogođen bilo koji poverljivi sistem.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja