AMERIKANCI OPTUŽILI DEVETORO DA SU ILEGALNI KINESKI AGENTI: Operacija LOV NA LISICE! Uhodili ljude da bi ih vratili u Kinu!
Foto: Profimedia / dbimages

optuženi za korupciju u domovini

AMERIKANCI OPTUŽILI DEVETORO DA SU ILEGALNI KINESKI AGENTI: Operacija LOV NA LISICE! Uhodili ljude da bi ih vratili u Kinu!

Planeta -

Devet osoba optuženo je da su u SAD bili ilegalni agenti Kine, prenosi Glas Amerike.

"Sprovodili su nadzor i uključili se u kampanju uznemiravanja, uhođenja i prinude nad određenim stanovnicima SAD, kako bi se oni vratili u Kinu kao deo globalnog, usaglašenog i nezakonitog napora za repatrijaciju 'Operacija lov na lisice' ", navodi se u saopštenju američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Osumnjičeni su optuženi da su delovali "po nalogu i pod kontrolom" kineskih zvaničnika pokušavajući da iznude povratak u Kinu dve osobe.

U saopštenju se navodi da je oko 2012. i 2014. godine kineska vlada navela međunarodnu policijsku organizaciju Interpol da izda "crvena obaveštenja" upozoravajući policiju širom sveta da se za njima traga u Kini zbog pronevere i primanje mita - krivična dela za koja se izriču maksimalne kazne smrti ili doživotnog zatvora.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track