AMERIKA SE SPREMA ZA NOVI TALAS MIGRANATA: Hiljade Avganistanaca će zbog talibana moći trajno da se presele u SAD
Foto: EPA/ JALIL REZAYEE

izbeglice

AMERIKA SE SPREMA ZA NOVI TALAS MIGRANATA: Hiljade Avganistanaca će zbog talibana moći trajno da se presele u SAD

Planeta -

Hiljade Avganistanaca koji bi mogli da se nađu na meti talibana zbog saradnje sa američkim snagama, moći će da se, zajedno sa porodicama, kao izbeglice trajno presele u SAD.

Američki Stejt department saopštio je danas da je pokrenuo program Prioritet 2 (Priority 2) na osnovu kog će određeni Avganistanci i njihove porodice imati pristup američkom programu za prijem izbeglicama.

To znači, navode iz Stejt departmenta, da će oni koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje specijalne imigrantke vize, moći da se trajno nasele u SAD kao izbeglice.

Agencija Rojters ranije danas je izvestila o P-2 izbegličkom programu koji bi se odnosio na sve Avganistance koji su radili na projektima koje su finansirale SAD, kao i za nevladina tela i medije sa sedištem u Sjedinjenim Državama.

"U svetlu povećanog nivoa talibanskog nasilja, američka vlada radi na tomu da nekim državljanima Avganistana, uključujući i one koji su sarađivali sa Sjedinjenim Državama, pruži priliku za preseljenje u SAD", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ovakav potez proširuje mogućnost trajnog preseljenja u SAD hiljadama avganistanskih državljana i članovima njihovih užih porodica koji bi mogli da budu u opasnosti od talibana, dodaje se u saopštenju.

Na preseljenje u Ameriku imaju pravo svi oni koji su radili kao zaposleni u američkim firmama, oni koji su radili za Amerikance kao lokalno zaposleno osoblje, tumači i prevodioci koji su radili za američku vladu ili oružane snage, kao i Avganistanci zaposleni u medijskim organizacijama ili nevladinim organizacijama sa sedištem u SAD.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track