VATREHA STIHIJA U GRČKOJ: Vatrogasci se bore sa dva požara, gore borove šume i maslinjaci, a najavljuju i paklene temperature
Foto: EPA/KOSTAS TSIRONIS

rodos i peloponez

VATREHA STIHIJA U GRČKOJ: Vatrogasci se bore sa dva požara, gore borove šume i maslinjaci, a najavljuju i paklene temperature

Planeta -

Više od 3.000 hektara borovih šuma i maslinjaka izgorelo je u Ahaji, u blizini grada Patras, kod severne obale Peloponeza.Požar je izbio u subotu i još uvek nije u potpunosti ugašen i stavljen pod kontrolu.

Toplotni talas se obrušio na Grčku što znatno otežava rad službama u područjima u kojima je vegetacija spržena od vrućine.

Meteorološka služba najavljuje temperature za Peloponez od 44 i 45 stepeni.

Na Rodosu ipak vlada optimizam jer, prema procenama, požar koji je izbio u nedelju danas jenjava, a očekuju se i dodatna pojačanja u borbi protiv požara.

Četiri kanadera su rano jutros krenula u gašenje požara u području Pandanasa, objavila je civilna zaštita.

"Jutros je stanje na Rodosu bolje nego juče. Požar slabi s više strana i gotovo je pod kontrolom", rekao je guverner južnog Egejskog mora Džordž Čatzimarkos.

U celoj Grčkoj vladaju velike vrućine, od 40 do 42 stepena na ostrvima, dok se u kontinentalnom delu temperature kreću od 41 do 43 stepena.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je danas da je njegovu zemlju ovih dana pogodio najgori toplotni talas od 1987. godine.

"Suočavamo se sa najgorim toplotnim talasom od 1987. godine" koji je uzrokovao opterećenje električne mreže, rekao je Micotakis.

Grčki premijer je rekao da vlasti čine sve što je u njihovoj mogućnosti i pozvao građane da "ograniče potrošnju struje".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track