Najnovije vesti

ISTRAGA DOKAZALA: Guverner Njujorka Endru Kuomo seksualno uznemiravao žene, pipkao ih i ljubio
Foto: EPA/Peter Foley

otrovna atmosfera

ISTRAGA DOKAZALA: Guverner Njujorka Endru Kuomo seksualno uznemiravao žene, pipkao ih i ljubio

Planeta

Istraga državnog tužilaštva Njujorka protiv Endrua Kuoma otkrila je da je guverner države Njujork seksualno uznemiravao nekoliko žena, uključujući i zaposlene u svom kabinetu.

Državna tužiteljka Leticija Džejms je obelodanila rezultate istrage i potvrdila da je Kuomo "prekršio državne i savezne zakone", prenosi BBC.

Tokom prošle godine nekoliko žena je optužilo Kuoma za seksualno zlostavljanje, ali on je poricao da je ikoga neprikladno uznemiravao ili dodirivao i odbacio pozive kolega demokrata da podnese ostavku.

Izveštaj je rezultat višemesečne istrage tokom koje su istražitelji razgovarali sa gotovo 200 osoba, uključujući članove njegovog kabineta ali i žene koje su ga optužile. Pregledano je desetine hiljada dokumenata, poruka i fotografija.

"Nezavisna istraga je zaključila da je guverner Endru Kuomo seksualno zlostavljao više žena i na taj način prekršio državne i savezne zakone", rekla je Džejms i dodala da je Kuomo "bez odobrenja i poziva pipkao i neprikladno komentarisao" žene koje su, pak, ispričale da ih je Kuomo ljubio, dodirivao uprkos protestima, a jednu je čak i naterao da mu sedne u krilo. Uz to, Kuoma optužuju da je stvorio "neprijateljsku i toksičnu radnu atmosferu".

Možemo da zaključimo da je poslovna kultura u Kuomovom okuženju bila utemeljena na strahu i na zastrašivanju, kao i da su se česta flertovanja i neprikladna komentarisanja guvernera smatrala normalnim obrascem ponašanja. Sve ovo je omogućilo da se seksualno uznemiravanje neprekidno dešava i ponavlja, zbog čega je i izostala adekvatna reakcija na ovakvo nedopustivo ponašanje guvernera Kuoma, navodi se u izveštaju koji su potpisale državne istražiteljke Džun Kim i An Klark.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track