SPORA ALI DOSTIŽNA PRAVDA Romkinjama koje su sterilisane u porođajnim salama bez pristanka u Češkoj biće ponuđena odšteta
Foto: Hana Bartošová / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

niko ne zna tačan broj sterilisanih žena

SPORA ALI DOSTIŽNA PRAVDA Romkinjama koje su sterilisane u porođajnim salama bez pristanka u Češkoj biće ponuđena odšteta

Planeta -

Stotine Romkinja sa područja Češke je prevareno i bez njihovog znanja su sterilisane. Njima će biti ponuđena odšteta nakon što je predsednik Miloš Zeman ove nedelje potpisao zakon.

Visina odštete koju će im vlada ponuditi biće oko 300.000 čeških kruna (10.000 funti), prenosi Gardijan.

Aktivista za ljudska prava Gvendolin Albert rekao je da ovo znači priznavanje zločina koji je počinjen nad svim sterilisanim ženama bez njihovog pristanka.

Socijalni radnici koristili su koristili podsticaje i pretnje da bi prisilili žene da prođu proceduru od 1966. do 2012. godine. Niko ne zna koliko je tačno žena sterilisano, ali aktivisti veruju da je bilo nekoliko stotina žrtava.

Ovaj program je završen nakon kolapsa komunističkog režima 1989, ali porodilje su i dalje dovodili u zabludu i nesvesno su potpisivale obrasce pristanka pre porođaja carskim rezom - ili u nekim slučajevima nije im rečeno da su sterilisane nakon porođaja.

Druge su pak bile obmanjivane verujući da je to bio postupak spasavanja života.

Češko ministarstvo zdravlja će upravljati zahtevima za odštetu, iako još nije objavilo kada će proces početi.

Za Elenu Grolovu (51) socijalnu radnicu iz Ostravije koja je sterilisana kada je imala 21 godinu ovaj pomak znači istorijsku pobedu.

-Dugo smo se borile za ovo, neke od žena su sada stare, dok su neke preminule. Drago mi je što je pravda pobedila, rekla je ona za Gardijan.

Grolova je rekla da ovo ne treba da bude kraj priče o rasizmu nad romskim narodom u Češkoj, napominjući da se romska deca suočavaju sa diskriminacijom u obrazovanju i da su često bila izdvojena u posebne škole sa ograničenijim nastavnim planom i programom.

Romi se takođe suočavaju sa diskriminacijom pri zapošljavanju i stanovanju, rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track