BARBI NAUČNICA U čast profesorke koja je napravila vakcinu protiv kovida napravljena lutka FOTO
Foto: Courtesy of Mattel/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

nada se da će biti inspiracija mladima

BARBI NAUČNICA U čast profesorke koja je napravila vakcinu protiv kovida napravljena lutka FOTO

Planeta -

Profesorka Sarah Gilbert je jedna od naučnika koja je radila na stvaranju Oksfordove vakcine Astra Zeneka dobila je svoju Barbi lutku.

Gilbertova, koja je vodila razvoj vakcine protiv Kovida na Univerzitetu u Oksfordu, rekla je da joj je ovaj gest u početku bio ''vrlo čudan'', ali da se nada da će inspirisati mlade devojke da se bave naukom, tehnologijom, inženjeringom i matematikom, prenosi Gardijan.

-Strastveno želim da inspirišem sledeću generaciju devojčica u budućoj karijeri i nadam se da će deca koja vide moju Barbiku shvatiti koliko je nauka od vitalnog značaja za pomoć svetu oko nas, rekla je.

-Moja želja je da moja lutka pokaže deci zanimanja za koja možda nisu svesni da postoje, poput vakcinologa, dodala je ona.

0625279246, Barbi, naučnica
foto: Courtesy of Mattel/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kompanija je, takođe, napravila modele u čast drugom ženama koje su širom sveta doprinele borbi tokom pandemije, a među njima su zdravstvene radnice Ejmi O'Salivan i Odri Kruz, kanadska lekarka Čika Oriuva, brazilska biomedicinska istražiteljka Žaklin Goes de Žezus i doktorka Kirbi Vajt koja je kreirala haljinu za višestruku upotrebu za medicinsko osoblje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track