PROCES IZA ZATVORENIH VRATA: Počelo suđenje liderima beloruske opozicije, ako budu osuđeni preti im 12 godina zatvora
Foto: Tamara Belyaeva / Sputnik / Profimedia

vođe protesta

PROCES IZA ZATVORENIH VRATA: Počelo suđenje liderima beloruske opozicije, ako budu osuđeni preti im 12 godina zatvora

Planeta -

Suđenje vodećim figurama beloruske opozicije počelo je danas u Minsku iza zatvorenih vrata.

Organizatori protesta Marija Kolesnikova i advokat Maksim Znak optuženi su u septembru za podrivanje nacionalne bezbednosti. Ako budu proglašeni krivim, mogli bi da dobiju 12 godina zatvora.

Masovni protesti izbili su u Belorusiji prošle godine nakon što je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na izborima za koje opozicija tvrdi da su namešteni. Nedeljama su hiljade Belorusa protestovale, tražeći poništavanje izbora i priznavanje pobede njihove kandidatkinje Svetlane Tihanovske ali bez uspeha.

Uprkos kritikama iz EU i SAD da izbori nisu bili ni fer ni slobodni, i interesovanju medija bar u prvim nedeljama protesta, Lukašenkova policija je brutalno suzbijala proteste, hapseći hiljade demonstranata.

Kolesnikova se danas pojavila na sudu iza staklenog zida i nasmešila novinarima. Jedna od tri žene koje su se suprotstavile Lukašenku, Kolesnikova je prstima oblikovala srce i taj gest je bio simbol prošlogodišnjih protesta.

Kolesnikova i Znak, oboje stari 39 godina, članovi su Nacionalnog saveta za saradnju koji je pokrenula Tihanovska, koja je sada u egzilu.

Tužilaštvo tvrdi da je Savet pokušao da organizuje puč a da su oboje optuženih podrivali nacionalnu bezbednost i pokušali da destabilišu zemlju. Oni su optuženi i za "zaveru i druge akcije sa ciljem preuzimanja vlasti" i "stvaranje ekstremističke grupe".

Kolesnikova se prošle godine borila protiv pokušaja vlasti da je izgnaju u Ukrajinu tako što je pocepala pasoš.

Znak je kratko štrajkovao glađu nakon što je uhapšen, tvrdeći da je to jedini način da se bori protiv nepravde.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track