PRETI NAM NOVA PANDEMIJA? Stručnjaci veruju da su epidemija korone i zaključavanja doveli do porasta kratkovidosti među decom
Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

ne mogu sa sigurnošču da tvrde

PRETI NAM NOVA PANDEMIJA? Stručnjaci veruju da su epidemija korone i zaključavanja doveli do porasta kratkovidosti među decom

Planeta -

Postoje brojne posledice pandemije koronavirusa koje nismo mogli da pretpostavimo. Jedna od njih je i sve lošiji vid dece.

Proteklih godinu dana, istraživači u Hongkongu uočili su ubrzan rast kratkovidosti, odnosno miopije, među 709 dece starosti između 6 i 8 godina. U poređenju sa prethodnim godinama, dijagnostifikovani slučajevi miopije porasli su više od 10 procenata, piše Sajens Alert.

Iako je nemoguće na osnovu ovih podataka tvrditi da je kratkovidost direktno povezana sa pandemijom, poznato je da boravak napolju smanjuje rizik razvoja miopihje kod dece, dok čitanje, pisanje ili "zevanje" u ekran povećavaju rizik, navodi se u tekstu.

Nedavno istraživanje ukazalo je da je nedovoljni boravak na otvorenom može da bude veći faktor rizika od genetike. Stoga je moguće da su zatvaranje škola i široko rasprostranjeni lokdauni uvedeni u borbi protiv pandemije, krivi za nedavni porast kratkovidosti među decom.

"Iako karantini i zatvaranja škole zbog pandemije, neće trajati doveka, sve veće usvajanje i zavisnost od digitalnih sprava kao i bihejvioralne promene koje su posledica dužeg zatvaranja u kuće mogu da imaju dugoročne efekte na razvoj miopije među populacijom, naročito decom", naveli su istraživači u svom radu.

Danas u Kini vlada epidemija miopije. Više od 90 procenata mladih su kratkovidi što znači da će sledeća generacija biti podložnija brojnim bolestima oka.

Svake godine, stotine hiljada đaka u Kini odlazi na proveru vida kako bi se pratilo širenje ovog stanja. Kao i rezultati studije iz Hongkonga, i ove provere pokazale su značajan porast slučajeva kratkovidosti u Kini.

Nedavno objavljeni podaci pokazuju da se prisustvo kratkovidosti među 6-godišnjom decom u Kini trostruko povećalo tokom zatvaranja 2020.

"Značajna promena broja slučajeva miopije nije bila viđena ranije, što znači da je uzrok verovatno povezan sa neočekivanom pojavom zatvaranja 2020", navodi se u izveštaju koji je objavljen ranije ove godine.

Sada i rezultati istraživanja u Honkognu potvrđuju ove nalaze. Tim je u svom radu naveo da se pojava miopije povećala tokom pandemije koronavirusa.

Ankete su pokazale da su deca u Hongkongu tokom pandemije provodila 68 procenata manje vremena napolju, sa sat i četvrt u proseku na svega 24 minuta dnevno. Sa druge strane, vreme provedeno pred ekranima utrostručilo se sa 2,5 sata koliko je ranije bio prosek na 7 sati dnevno.

Deca u Hongkongu inače provode manje vremena napolju nego u ostatku sveta. U gusto naseljenom gradu, nema mnogo prostora za igru na otvorenom a pandemija je samo pogoršala situaciju. Ne samo da su tokom pandemije škole i igrališta bili zatvoreni, već i bazeni, parkovi, kampovi i igraonice na otvorenom.

Autori naglašavaju da definitivnog dokaza da su zatvaranja kriva za kratkovidost nema ali da je vrlo verovatno da je povećano gledanje u ekran doprinelo tome da se deci fokus u oku promeni zbog čega udaljeni predmeti postaju zamagljeni a blizu oštriji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track