KOPAO BUNAR A NAŠAO SAFIR: Najveći klaster safira, vredan 100 miliona dolara pronađen slučajno
Foto: Printscreen/YouTube

dragulj u blatu

KOPAO BUNAR A NAŠAO SAFIR: Najveći klaster safira, vredan 100 miliona dolara pronađen slučajno

Planeta -

Vlasti Šri Lanke saopštile su da je najveći klaster safira na svetu pronađen u dvorištu jednog trgovca draguljima - slučajno i u blatu.

Trgovac dragim kamenjem rekao je da su kamen pronašli radnici koji su kopali bunar u njegovom dvorištu u Ratnapura oblasti bogatoj draguljima. Procenjuje se da je vrednost bledoplavog safira oko 100 miliona dolara.

Klaster, odnosno džinovski grumen safira, težak je oko 510 kilograma, odnosno oko 2,5 miliona karata, i već je nazvan "Serendipiti safir" (Slučajno pronađeni safir).

"Osoba koja je kopala bunar obavestila nas je da su pronašli retko kamenje. Potom smo nabasali na ovaj primerak", rekao je BBC-u vlasnik kamena koji nije želeo da otkrije svoje ime niti gde tačno živi iz bezbednosnih razloga.

Navodno, vlasnik je klaster pronašao pre godinu dana i o tome obavestio zvaničnike, ali mu je bilo potrebno mnogo meseci da ga sa stručnjacima očisti i predstavi svetu.

Tokom procesa čišćenja, neko drago kamenje je iz klastera i utvrđeno je da su to visokokvalitetni zvezdani safiri, rekao je vlasnik safira koji je treća generacija trgovaca draguljima.

Šri Lanka je vodeći izvoznik safira i drugih dragocenih dragulja. Zemlja je prošle godine zaradila oko pola milijarde dolara izvozom dragulja, rezanog dijamanta i nakita ali je i izgubila mnogo zbog pandemije, pa se nadaju da će novo otkriće privući kupce i eksperte.

"Nikada nisam video toliko veliki primerak. Ovaj je verovatno formiran pre nekih 400 miliona godina", rekao je gemolog dr Gamini Zojsa.

Stručnjaci upozoravaju da iako je reč o primerku od 2,5 miliona karata, ne mora da znači da je svaki kamen u njemu visokoh kvaliteta.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track