INDONEZIJA GRADI SVOJ PARK IZ DOBA JURE: Kontroverzni projekat ima čak i svoje zmajeve
Foto: David South / Alamy / Alamy / Profimedia

turizam

INDONEZIJA GRADI SVOJ PARK IZ DOBA JURE: Kontroverzni projekat ima čak i svoje zmajeve

Planeta -

Izgradnja indonežanskog turističkog projekta koji po društvenim mrežama nazivaju "Park iz doba Jure", biće nastavljena uprkos upozorenjima Uneska da može da ima negativne posledice po prirodnu sredinu.

Rad na nizu turističkih projekata u indonežanskom Komodo nacionalnom parku, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetskog nasleđa, počeo je prople godine izazvavši strahovanja da bi mogao da ugrozi lokalnu ekonomiju i krhki habitat Komodo zmajeva.

Prošlog meseca, zvaničnici Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) su na konferenciji Komiteta za svetsko nasleđe rekli da je potrebno izvršiti novu procenu rizika kako po razvog ilegalnog ribolova tako i po habitat Komodo zmajeva.

"Projekat će biti nastavljen... dokazano je da nema nikakvog uticaja", saopšteno je iz indonežanskog Ministarstva prirodne sredine.

Zvaničnici Uneska su prošlog meseca zatražili dodatnu procenu od indonežanske vlade ali nisu dobili nikakav odgovor. Viratno, visoki zvaničnik u ministarstvu, rekao je Rojtersu da se radi na novoj proceni i da će ona biti poslata do septembra.

Još uvek se ne zna šta projeklat na ostrvu Rinsija podrazumeva. Prošle godine, vlada je saopštila da grade "premiju turističko mesto" na ostrvu.

U odvojenom saopštenju Viratno je naveo da će projekat mahom biti fokusiran na renoviranje postojećih struktura i da ne predstavlja nikakvu opasnost po zmajeve.

Rima Melani Bilaut iz Indonežanskog foruma za okolinu, grupe za zaštitu prirodne sredine, smatra da bi projekat mogao da pogodi lokalnu zajednicu i uznemiri zmajeve. "Pozivamo vladu da razvija turizam zasnovan na ljudima. Tu žive ljudi", rekla je ona.

Prošle godine, korisnici društvenih mreža napravili su paralele između ovog projekta i ostrva sa dinosaurusima iz filmskog serijala "Park iz doba jure", sa fotomontažom Komodo zmaja ispred ogromnog vozila.

U Indoneziji živi oko 3100 Komodo zmajeva. Ovi neobični i jedinstveni gušteri mogu da narastu do tri metra u dužinu i imaju žuti, račvasti jezik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track