LALIBELA: Tigrajski borci navodno preuzeli kontrolu nad pravoslavnim crkvama sa UN-ove liste svetskog nasleđa u Etiopiji
Foto: Dominic Harcourt Webster / robertharding / Profimedia

rat u etiopiji

LALIBELA: Tigrajski borci navodno preuzeli kontrolu nad pravoslavnim crkvama sa UN-ove liste svetskog nasleđa u Etiopiji

Planeta -

Borci u ratom razorenom regionu Etiopije, Tigraju, zauzeli su kontrolu nad UN mestom svetskog nasleđa, Lalibelom, prenele su svetske agencije pozivajući se na očevice.

Lalibela je dom 11 srednjevekovnih monolitnih crkava koje su uklesane u steni pre nekih 900 godina. Crkve su sveto mesto za milione pravoslavnih Etiopljana.

Neki stanovnici su pobegli pred borcima Tigraja iz grada koji se nalazi u Amara regionu, preneo je Rojters.

Sjedinjene Države apelovale su na sve strane da "zaštite ovo kulturno nasleđe".

Pre osam meseci, premijer Etiopije Abij Ahmed pokrenuo je vojnu ofanzivu protiv vladajuće partije Tigreja, Narodnooslobodilačkog fronta (TPLF), poslavši vojsku i miliciju u Amaru gde su im se pridružile jedinice iz susedne Eritreje, podseća CNN.

Do velikog zaokreta u ratu došlo je kada su borci Tigreja zauzeli regionalnu prestonicu Mekele od etiopskih snaga u junu i potom odbili ponudu primirja. Od tada, borbe su se nastavile i prelile iz Tigreja u Amaru i Afar.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track