AMERIKA: Agent ocu i sinu pokazivao kuću, a onda su svi završili u lisicama. Razlog je mnogo ružan i tužan VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

rasno profilisanje

AMERIKA: Agent ocu i sinu pokazivao kuću, a onda su svi završili u lisicama. Razlog je mnogo ružan i tužan VIDEO

Planeta -

Tamnoputi agent za nekretnine je prošle sedmice pokazivao kuću u Mičigenu drugom crncu i njegovom 15-godišnjem sinu kad su vidjeli policajce kako sa izvađenim oružjem okružuju dvorište.

"Čim sam ih video kako opkoljavaju kuću, znao sam da se spremaju za okršaj. Instinkti su mi govorili da moramo da odemo i pokažemo im da nismo pretnja", ispričao je CNN-u Roj Torn, potencijalni kupac.

Ispostavilo se da je komšija pozvao policiju i rekao im da se osoba koja je nedelju dana ranije uhapšena u kući, vratila. Komšija je pogrešio jer je agent za nekretnine Erik Braun vodio je Torna i njegovog sina Semjuela u obilazak kuće, nakon što su dan ranije dogovorili sastanak.

Sva trojica su na kraju puštena bez incidenata, ali im je pre toga policija naredila da izađu iz kuće s podignutim rukama i stavila im je lisice.

"Bio sam zabrinut, ali samo sam se više brinuo oko toga da sina izvučem iz te situacije i da nas sve izvučemo odande", rekao je Torn. Na pitanje da li su smatrali da su rasno profilisani, Braun je odgovorio: "U tom trenutku smo definitivno to mislili".

Policija grada Vajominga saopštila je da su sproveli internu istragu i zaključili da "boja kože nije igrala nikakvu ulogu u postupanju njihovih službenika i da su oni reagirovali na odgovarajući način".

"Nažalost, nevini pojedinci su stavljeni u lisice, ali su se naši službenici ponašali razumno i u skladu s informacijama koje su im bile na raspolaganju", navodi se u saopštenju.

Na snimku se vidi kako policija opkoljava kuću i traži od njih trojice da izađu sa podignutim rukama. Policajci, od kojih su bar dvojica imala izvučeno oružje, su im onda prišli i stavili lisice.

Na snimku se čuju policajci kako objašnjavaju da je prošle nedelje provaljeno u kuću i Braun koji im govori da je agent za nekretnine i da u novčaniku ima dozvolu. Potom se vidi policajac kako odvodi Brauna do vrata i skida mu lisice a nekoliko minuta kasnije i Tornovima.

Policija je i predložila sastanak sa svom trojicom kako bi se incident dodatno izgladio.

Na pitanje da li ima poruku za komšiju koji je zvao policiju Torn je rekao: "Mi smo kao i vi. Živimo na istom mestu, radimo iste stvari, odlazimo na ista mesta. Ako vidite zločin, prijavite ga. Ali ako vidite ljude - crnce, manjine, ne prijavljujte ih što rade normalne stvari".

"Ne shvatate da na taj način možete da im promenite život ili da ih koštate života, time što ćete pozvati policiju. U ovom slučaju, mogli ste da promenite moj život i život mog sina", rekao je on.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja