TALIBANI OSVOJILI JOŠ JEDAN GRAD: Posle najveće pobede talibana u ovoj ofanzivi strahuje se da će uskoro pasti i Kabul
Foto: EPA/ JALIL REZAYEE

avganistan

TALIBANI OSVOJILI JOŠ JEDAN GRAD: Posle najveće pobede talibana u ovoj ofanzivi strahuje se da će uskoro pasti i Kabul

Planeta -

Grad Kunduz na severu Avganistana u nedelju ujutru je nakon teških borbi pao u ruke talibana.

Grad je pao u nedelju nakon teških borbi, potvrdila su tri člana vlasti te provincije kao i osoba koja stanuje u prostorijama nemačke novinaske agencije dpa.

Nemačka vojska, Bundesver, u blizini Kunduza je skoro 20 godina imala veliku bazu u toj zemlji.

Kako prenosi Dojče vele, islamisti su takođe osvojili grad Sar-i Pul, odnosno za tri dana su "pale" prestonice četiri provincije.

Žestoki sukobi avganistanskih snaga i talibana izbili su rano jutros u centru Kunduza, nakon što su talibani zauzeli dve provincijske prestonice u proteklih 48 sati.

Pad grada na severu zemlje biće žestok udarac za centralnu vladu koja je mahom odustala od borbe u ruralnim područjima i povukla se da brani urbane centre.

"Žestoki sukobi za svaku ulicu odvijaju se u raznim delovima grada. Bezbednosne snage povukle su se prema aerodromu", rekao je za agenciju AFP član pokrajnskog veća Amrudin Vali.

Talibani su od petka zauzeli dva grada, ali je zauzimanje Kunduza njihova najveća pobeda od maja, kada je sa povlaćenjem stranih snaga počela njihova ofanziva na Avganistan.

Talibani su najpre zauzeli Zarandž na jugozapadu a dan kasnije Šebergan na severu zemlje. Sada su osvojili i Kunduz iSar-i Pul.

"Talibani su došli do centralnog trga u Kunduzu. Avioni ih bombarduju", rekao je Abdul Aziz, stanovnik iz Kunduza. "U gradu je potpuni haos", dodao je on.

Svetske agencije prenose i da su sukobi izbili i u predgrađu Herata na zapadu i Lakšar Gaha i Kandahara na jugu.

Osvajanje Kunduza je, prenose agencije, pobeda bez presedana i korak prema povratku na vlast. Kunduz je veliko komercijalno čvorište između Kabula, smeštenog 300 kilometara južnije te države Tadžikistan, 50 kilometara severnije.

Brzina talibanskog napredovanja iznenadila je vladu u Kabulu koja se poslednjih 20 godina oslanjala na pomoć međunarodnih snaga koje bi do kraja meseca trebalo potpuno da se povuku.

Napredovanje talibana i njihova osvajanja izazvala su zabrinutost među stanovništvom ali i međunarodnom zajednicom da će se strahovlada ponovo vratiti u Avganistan.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track