KU*KIN SINE! Brazilski predsednik Žair Bolsonaro uvredio sudiju Vrhovnog izbornog suda
Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

lete varnice

KU*KIN SINE! Brazilski predsednik Žair Bolsonaro uvredio sudiju Vrhovnog izbornog suda

Planeta -

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro nazvao je sudiju Vrhovnog izbornog suda "ku*kinim sinom" u emitovanju koje je uživo prenošeno na društvenim mrežama. Predsednik i sudija sukobili su se oko izbornog sistema Brazila.

Na društvenim mrežama kruži snimak Bolsonara kako vređa vrhovnog sudiju Luisa Roberta Barosa. Kako prenosi RT, Bolsonaro je opsovao dok je razgovarao sa pristalicama na jugu Brazila.

Sporni snimak je najpre postavljen na Bolsonarove profile na društvenim mrežama da bi kasnije bio uklonjen.

Reagujući na "titulu", Baroso je ocenio da je ona dokaz da svoj posao radi kako treba, preneo je Rojters. Predsednik Senata Rodrigo Pačeko kritikovao je verbalni napad na sudiju, rekavši da su Bolsonarove uvrede neprihvatljive.

Brazilski predsednik već duže vreme je u sukobu sa Vrhovnim sudom oko pitanja budućih predsedničkih izbora. Bolsonaro smatra da je postojeći elektronski izborni sistem moguće zloupotrebiti i traži da se glasački listići štampaju i, ako bude potrebe, ručno prebroje. Donji dom Kongresa se tome protivi.

Vrhovni izborni sud je početkom sedmice odobrio istragu Bolsonarovih tvrdnji i sudije su zaključile da su njegove optužbe neosnovane, na šta je Bolsonaro uzvratio da istraga nije bila u skladu sa ustavom i zapretio da neće prihvatiti rezultate izbora, ako izborni sistem ne bude promenjen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track