BRITANSKI GENERAL UPOZORAVA Ako Talibani zauzmu Avganistan on postaje teroristička baza! Naše povlačenje je bila STRATEŠKA GREŠKA
Foto: EPA/ JALIL REZAYEE

Traži se i ostanak 5.000 nato vojnika

BRITANSKI GENERAL UPOZORAVA Ako Talibani zauzmu Avganistan on postaje teroristička baza! Naše povlačenje je bila STRATEŠKA GREŠKA

Planeta -

Britanski general ser Ričard Barons bivši šef Komande združenih snaga Velike Britanije upozorio je da bi Avganistan ako ga Talibani celog zauzmu mogao da ponovo postane teroristička baza i da je povlačenje zapadnih trupa iz te zemlje bila "strateška greška", jer su iz nje Talibani ostvarili teritorijalnu dobit.

General Ričard Barons takođe kako javlja Gardijan upozorio je da bi teroristički napadi u Evropi mogli biti rezultat grupa koje se ponovo uspostavljaju u toj zemlji

„Ne verujem da je to u našem sopstvenom interesu. Donošenjem te odluke o odlasku nismo samo, mislim, prodali budućnost Avganistana , već smo poslali i zaista nesrećnu poruku saveznicima u Zalivu i Africi i Aziji “, rekao je on za BBC Radio 4 u emisiji The Vorld This Veekend.

Bivši šef komande združenih snaga Velike Britanije, koja je povezivala vazduhoplovne snage, Kraljevsku mornaricu i vojsku, govorio je dok su još tri regionalne prestonice u Avganistanu pale u ruke Talibana

Barons je rekao da povlačenje sugeriše da „nemamo stomak da prođemo kroz ove stvari i radije bismo otišli ​​nego osigurali da ne dođe do humanitarne ili političke krize“.

„Izložićemo se riziku ponovnog uspostavljanja terorističkih entiteta u Avganistanu kako bismo naneli štetu Evrop. Mislim da je ovo veoma loš strateški ishod “, dodao je on.

Upozorenja o potencijalnoj terorističkoj pretnji Britaniji i drugim državama ponovio je poslanik torijevca Tobias Elvud, predsedavajući Odbora za odbranu, koji je iskoristio kolumnu u Mejlu u nedelju da osudi ono što je opisao kao „otrcano povlačenje“ .

„Ako se ne probudimo u stvarnosti onoga što se dešava, Avganistan bi mogao ponovo postati država terora. Ovo je, zapamtite, zemlja koja nam je donela 11. septembar “, napisao je on.

Elvud koji je inače i vojni veteran, pozvao je na zadržavanje 5.000 koalicionih snaga za pomoć sa dovoljnom kopnenom, vazdušnom i obaveštajnom podrškom kako bi avganistanska vojska dobila prednost nad Talibanima.

Portparol britanske vlade rekao je: „Prepoznajemo da je bezbednosna situacija u Avganistanu ozbiljna, a izveštaji o eskalirajućem nasilju izuzetno su uznemirujući.

„Ne verujemo da postoji vojno rešenje za avganistanski sukob, i pozivamo Talibane da prekinu kampanju nasilja i uključe se u smislen dijalog sa avganistanskom vladom.

Kurir.rs/A.M./Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track