OTKRIVEN SMRTONOSNI VIRUS U ZAPADNOJ AFRICI Sličan je eboli, a simptomi mogu biti različiti
Foto: Reuters

szo upozorava

OTKRIVEN SMRTONOSNI VIRUS U ZAPADNOJ AFRICI Sličan je eboli, a simptomi mogu biti različiti

Planeta -

Zdravstveni zvaničnici u Gvineji potvrdili su jedan smrtni slučar od virusa marburg, infekcije slične eboli, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Ovo je prvi put da je ova smrtonosna bolest registrovana u zapadnoj Africi. Od 1967. godine bilo je 12 velikih epidemija marburga, uglavnom u južnoj i istočnoj Africi, prenosi Rojters.

Novi slučaj u Gvineji prvi put je prijavljen prošle nedelje, samo dva meseca nakon što je zemlja proglasila kraj epidemije ebole, od koje je preminulo 12 osoba.

Pacijent, koji je preminuo, pre nego što mu se stanje brzo pogoršalo lečio se u lokalnoj bolnicu, navodi se u saopštenju SZO i dodaje se da je period inkubacije 2-21 dan.

Stručnjaci u Gvinejskoj nacionalnoj laboratoriji za hemoragijsku groznicu i Institutu Paster u Senegalu kasnije su potvrdili dijagnozu marburg.

-Moramo sprečiti potencijalno širenje virusa, rekao je Matšidiso Moeti, regionalni direktor SZO za Afriku.

-Radimo sa zdravstvenim vlastima na implementaciji brzog odgovora koji se nadovezuje na prethodno iskustvo i stručnost Gvineje u upravljanju epidemijom ebole, koja se prenosi na sličan način, rekao je Moeti.

Slučaj marburg i ovogodišnji slučajevi ebole otkriveni su u blizini granica sa Liberijom i Obalom Slonovače. Prvi slučajevi epidemije ebole 2014-2016, najveći su u istoriji, takođe su bili iz istog regiona u šumskom regionu jugoistočne Gvineje.

Stope smrtnosti od marburga varirale su od 24 do 88 odsto u prošlim epidemijama, u zavisnosti od soja virusa i upravljanja krizom, navela je SZO.

Kako se dodaje iz SZO virus se prenosi putem telesnih tečnosti. Simptomi uključuju glavobolju, povraćanje krvi, bolove u mišićima i krvarenje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track