OD BORBENIH HELIKOPTERA PREKO DRONOVA DO TENKOVA: Šta su sve talibani zaplenili posle predaje vojnika ANA u Kunduzu
Foto: Printscreen Twitter

oprema vredna milione dolara

OD BORBENIH HELIKOPTERA PREKO DRONOVA DO TENKOVA: Šta su sve talibani zaplenili posle predaje vojnika ANA u Kunduzu

Planeta -

Zauzimanje aerodroma Kunduz od strane talibana izazvala je juče šok. Novi je tek usledio kada je šarolika družina islamista počela da se slika, a čudnim putem te slike osvanule na društvenim mrežama. Posebno kad je utvrđeno da su u ruke ove grupacije koja je 2001 podržala Al Kaidu i odbila da posle terorističkih napada izruči Osamu Bin Ladena SAD, pala borbena tehnika vredna milione dolara, od vozila MRAP do izviđačkih besiplotnih letelica.

Nekako smo navikli na silne zaplene oklopnih i neoklopnih verzija ternca Hamvija i familija pik apova. To je postalo bespredmetno i komentarisati i brojati. Oni koji su se time bavili donedavno više i ne broje mobilnu flotu talibana koja se iz dana u dan uvećava.

Pad Kunduza u neku ruku omogućio je zaplenu tehnike o kojoj sutalibani mogli samo da sanjaju. Prva, rekli bi zlatna koka talibana bila su dva borbena helikoptera ( popularno zvane leteće topovnjače) Mil MI-24V, koje je bivšim vlasnicima u ovom slučaju avganistanskom vazduhoplovstvu donirala Indija 16. maja 2019. godine. Inače ti helikopteri su prethodno remontovani i modernizovaniu Belorusiji. Ti helikopteri imali su zadatak da budu iskorišteni za borbu protiv terorista, a radi se o helikopteru koji je svoj zvezdani trenutak upravo doživeo u avganistanskom ratu 1979-1989.

Prava zlatna koka je bila zaplena nekoliko izviđačkih dronova "Scan Eagle" koje inače koristi američka mornarica za izviđanje na moru sa brodova. Dronovi su pronađeni u jednom od hangara sve uredno rasklopljeni i zapakovani.

U slučaju da se obuče za rad sa ovim dronovima Talibani će doći u značajnu prednost, u kojoj zapravo i jesu već sad što se tičeizviđanja i kretanja, kao i rasporeda snaga Avganistanske nacionalne armije. Međutim, ne treba isključti da možda ovi dronovi završe za veliku lovu i kod onoga kod koga ne bi trebalo.

Interesanto je i da je zaplnjen veliki broj teretnih vozila, nekolicina vozima tipa MRAAP MaxxPro. Među zaplenjenom tenikom je dosta građevinski mašina, logističkih i sanitetskih vozila, pored gomile naoružanja. Takođe od naoružanja zaplenjene su vuče haubice 122mm D30, kao i određeni broj tenkova u ovom slučaju T-62.

Osvajanje aerodroma kunduz zadat je veliki udarac avganistanskoj vojsci koja je izgubila 900 vojnika koji su istakli belu zastavu bez ispaljenog metak iako su na aerodromu imali ogroman arsenla sa kojim su mogli koliko toliko da izdrže i izbore se sa naletom talibanskih pešadinaca.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track