POTPUNO NEOČEKIVANO Hakeri prvo ukrali 600 miliona dolara, pa vratili 260 miliona!
Foto: Profimedia

NEVERICA

POTPUNO NEOČEKIVANO Hakeri prvo ukrali 600 miliona dolara, pa vratili 260 miliona!

Planeta -

Novac nas ne zanima, poručio je jedan od sajber-kriminalaca posle najveće pljačke u istoriji kriptovaluta

Najpoznatija svetska kriptovaluta... Bitkoin
Najpoznatija svetska kriptovaluta... Bitkoinfoto: EPA/ SASCHA STEINBACH

U najvećoj krađi u istoriji kriptovaluta hakeri su opelješili jednu internet finansijsku platformu i odneli plen vredan čak 600 miliona dolara! Neočekivani potez usledio je posle nepuna 24 sata - hakeri su vratili 260,97 miliona dolara.

Ostvarili svoj cilj

Kako navode stručnjaci za blokčejn, na meti hakera bila je Poli netvork, decentralizovana finansijska platforma koja posreduje u "pir tu pir" transakcijama. Vest o hakerskom napadu potvrđena je i na nalogu ove platforme na Tviteru.

Neregulisana oblast - Težak udar za platforme

Decentralizovane finansijske platforme omogućuju razmenu kriptovaluta bez tradicionalnih mehanizama kontrole koje osiguravaju banke i berze, a učestale pljačke mogle bi skupo da ih koštaju i oteraju ulagače. To bi ujedno dovelo i do pojačanog nadzora regulatornih finansijskih tela. Njihovi zagovornici tvrde da ta tehnologija "demokratizuje" pristup finansijskim uslugama, dok kritičari ističu da je najvećim delom neregulisana i ranjiva na hakerske napade i pljačke zbog tehnoloških slabosti.

Kompanija je potvrdila da su vraćena sredstva u tri kriptovalute: 3,3 miliona dolara u eterijumima, 256 miliona dolara u bajnens smart čejnu i milion dolara u poligonima. Kompanija Poli netvork je pozvala hakere da vrate ukradene kriptovalute ili će preduzeti sva raspoloživa pravna sredstva. Hakeri su se ubrzo oglasili i objavili da su pljačku izveli radi "zabave" i da su želeli da pokažu ranjivost platforme pre nego što to drugi sajber-kriminalci iskoriste. Identitet hakera nije poznat. - Znam da boli kad vas napadnu, ali oni bi trebalo da nauče nešto iz ovog napada. Novac nas ne zanima - rekao je jedna od hakera, prenosi BBC. On je rekao da je celu noć proveo tražeći slabu tačku na platformi kako bi prebacio sredstva. Rekao je da je verovao kako će Poli netvork tiho popraviti slabu tačku za bezbednost platforme "a da nikom ne kaže", i da je zato rešio da uzme milione dolara, kako bi poslao poruku.

Teško oprati novac

Upućeni veruju da su hakeri deo novca vratili i zbog toga što nije lako oprati tako veliku količinu novca u kriptovalutama. Ova pljačka spada među najveće u istoriji decentralizovanih platformi za finansijske transakcije u kriptovalutama. Nadmašen je hakerski napad iz 2018. na platformu Koinček, čije je sedište u Tokiju. Tada je ukradeno 530 miliona dolara u bitkoinima. Platforma Mt. Goks propala je 2014. nakon krađe u kojoj je takođe odneto oko pola milijarde dolara u bitkoinima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja