TROPSKA DEPRESIJA: Tropska oluja Fred oslabila nakon Kariba, skuplja novu snagu za Floridu
Foto: Printscreen YT/WPLG Local 10

ŠESTA OVE SEZONE

TROPSKA DEPRESIJA: Tropska oluja Fred oslabila nakon Kariba, skuplja novu snagu za Floridu

Planeta -

Tropska oluja Fred, šesta imenovana oluja ove sezone na Atlantiku, spala je na snagu tropske depresije nakon što je prohujala Dominikanskom Republikom. Pre toga je karipskim državama uzrokovala prekide struje, poplave i druge logističke poteškoće.

Američki Nacionalni centar za odbranu od uragana izdao je upozorenje kako oluja ponovo jača, pa bi na nivou tropske oluje mogla da stigne do Floride u subotu.

Fred je šesta imenovana oluja ove sezone na Atlantiku, a meteorolozi predviđaju kako će do kraja sezone, krajem novembra, nad tim okeanom biti i do 21 imenovana oluja. Prva ove godine bila je Ana, 23. maja, a to je sedma godina zaredom da je tropska oluja nastala na tradicionalnom početku olujne sezone, 1. jula. Poslednja u nizu pre Freda bila je oluja nivoa uragana, Elsa, koja je poharala Kubu i Floridu, ali i poplavila podzemnu železnicu u Njujorku.

Prošle godine je Atlantik upisao trideset imenovanih oluja, od kojih i šest uragana. Bio je to rekordan ikad zabeležen broj imenovanih oluja, nadmašujući do sada rekordnih 28 oluja 2005. godine.

Zbog globalnog zagrevanja predviđa se veći broj snažnijih oluja, ali i manji broj onih slabijih. Smatraju kako će jaki vetrovi da zaustave slabije oluje u nastajanju. Dodaju i kako su zbog klimatskih promena oluje sve "mokrije", jer je u toplijoj atmosferi sada više vodene pare. Jedna od mokrijih oluja bio je i u uragan Harvi 2017. godine, koji je proizveo mnogo više kiše. Naučnici, piše Njujork tajms, smatraju kako to ne bi bilo moguće bez direktnog uticaja čoveka na klimu.

Kurir.rs/Jutarnji list/New York Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track