BAJDEN SE OBRATIO NACIJI ZBOG AVGANISTANA Američki vojnici ne treba da ginu u ratu koji ne želi da vodi avganistanska vojska VIDEO
Foto: Screenshot YT

drama

BAJDEN SE OBRATIO NACIJI ZBOG AVGANISTANA Američki vojnici ne treba da ginu u ratu koji ne želi da vodi avganistanska vojska VIDEO

Planeta -

Nedostatak reakcije predsednika SAD na događaje u Avganistanu su kritikovali mnogi.

"Moj tim i ja pratimo situaciju u Avganistanu i planiramo za sve mogućnosti, uključujući i rapidni kolaps koji se sad odvija. Ali prvo želim da podsetim kako je došlo do ovoga. Otišli smo u Avganistan pre 20 godina s jasnim ciljem - uhvatiti počinioce napada 11.septembra. To smo i napravili. Dokrajčili smo Al Kaidu u Afganistanu. Nismo hteli stvarati naciju u Avganistanu. Naš cilj ostaje ono što je bio i pre - sprečiti teroristički napad na našu domovinu", rekao je Bajden.

"Danas je teroristička pretnja metastazirala izvan granica Avganistana. ID je pokušao stvoriti kalifat u Siriji i Iraku. Te pretnje istrošile su našu pažnju i naše resurse", rekao je američki predsednik.

"Kada sam preuzeo dužnost, nasledio sam dogovor koji je sa Talibanima sklopio Donald Tramp. Naše snage u Avganistanu pale su sa 15.000 na 2.500. Talibani su najjači od 2001. Moj izbor je bio ili da poštujem te pregovore ili da krenem u rat sa Talibani. Nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga nakon 1. maja. Ostala je samo hladna stvarnost - ili povući naše snage ili eskalirati sukob i poslati hiljade američkih vojnika. Ostajem pri svojoj odluci. Nakon 20 godina saznao sam težak način da nema dobrog vremena za "Povlačenje američkih snaga. Rizici su nam bili jasni, planirali smo svaku mogućnost, ali istina je da se to razvilo brže nego što smo očekivali. Šta se dogodilo? Avganistanski lideri pobegli su iz zemlje i njihova vojska se srušila ", rekao je Bajden.

"Američki vojnici ne treba da ginu u ratu koji ne žele da vodi avganistanska vojska", rekao je on.

"Odobrio sam slanje još 6000 vojnika u Avganistanu kako bi izvukli Amerikance i naše avganistanske saveznike. Sigurno smo zatvorili našu ambasadu i izvukli naše diplomate. U narednim danima izvući ćemo hiljade američkih državljana iz Avganistana. Već smo izvukli 2000 Avganistanaca i njihove porodice i smstili ih u SAD. U narednim danima izvući ćemo još ranjivih Avganistanaca koji su radili za američku ambasadu i naše agencije. Pitaju me zašto nismo ranije izvukli Avganistance - zato što sami nisu hteli otići i nadali su se da se ovo neće dogoditi tako brzo. Naša vojska obavlja taj zadatak profesionalno i efikasno. Poručili smo talibanima da, ako nas napadnu, odgovor će biti silovit. Odbranitćemo naše ljude razornom silom", rekao je Bajden.

"Za sve one koji su izgubili voljene u Avganistanu, za sve vojnike koji su ostavili svoje živote i udove tamo, ovo je duboko lično. Bio sam u Avganistanu dok je rat trajao, bio sam u Kandaharu i drugim mestima. Proveo sam vreme s našim trupama i shvatio sam šta je moguće, a šta nije. Nastavićemo podržavati Avganistance kroz diplomatiju, nastavićemo zagovarati prava ljudskih prava žena i devojčica u Avganistanu. Ali pravi način za to nije beskonačni vojni sukob, nego diplomatija, ekonomija i pozivanje sveta da nam se pridruži", rekao je Bajden.

Džo Bajden
foto: EPA / Yuri Gripas / POOL, Printscreen/Twitter

"Za one koji žele da ostanemo imam par pitanja: koliko još nadgrobnih spomenika želite na vojnom groblju u Arlingtonu? Koliko još naših sinova i kćeri moramo poslati tamo? To su greške koje ne smijemo više ponavljati jer imamo vitalne interese u svijetu i ne smijemo ih ignorisati", rekao je.

"Kina i Rusija ne bi hteli ništa više nego i dalje trošimo milijarde u Avganistanu. Kad sam ugostio avganistanskog predsednika u Beloj kući, razgovarali smo iskreno. Razgovarali smo o tome je li njihova vojska spremna da se bori u građanskom ratu kad odemo, je li se njihova vlada spremna boriti protiv korupcije. Ništa od toga nisu napravili. Gospodin Gani me uveravao da će se njihova vojska boriti", rekao je predsednik SAD.

Bajden se vratio večeras u Belu kuću kako bi se obratio naciji o evakuaciji SAD iz Avganistana, pošto je planirano povlačenje američkih snaga postalo haotično sa ubistvom sedam lica na aerodromu u Kabulu, dok hiljade pokušavaju da napuste zemlju dan nakon što su talibani preuzeli vlast, prenosi AP.

Bela kuća je saopštila da je Bajden otputovao u Vašington iz predsedničkog odmarališta u Kemp Dejvidu kako bi govorio iz Istočne sobe, prenosi Radio slobodna Evropa.

To će biti njegovo prvo javno obraćanje o situaciji u Avganistanu za skoro nedelju dana, nakon što su on i drugi visoki američki zvaničnici bili zaprepašćeni brzinom kojom talibanske snage potiskuju avganistansku vojsku.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track