MALALA ZABRINUTA ZA BEZBEDNOST ŽENA U AVGANISTANU: Nobelovka pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere VIDEO
Foto: Malala Fund / Ferrari / Profimedia

PREŽIVELA NAPAD TALIBANA 2012. GODINE

MALALA ZABRINUTA ZA BEZBEDNOST ŽENA U AVGANISTANU: Nobelovka pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere VIDEO

Planeta -

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai izjavila je u ponedeljak da je duboko zabrinuta zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog bezbednosti žena i devojaka i pozvala je svetske čelnike da preduzmu hitne mere.

Malala, danas 23-godišnjakinja, preživela je nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njene kampanje protiv uskraćivanja obrazovanja ženama. Postala je poznata kao 11-godišnjakinja i pisala je blog za BBC o životu pod vlašću pakistanskih talibana.

Malala je izjavila kako američki predsednik Džo Bajden "ima mnogo posla" i mora "preduzeti hrabar korak" kako bi zaštitio avganistanski narod i dodala kako je pokušavala da dođe do nekoliko svetskih lidera.

"Ovo je hitna humanitarna kriza u kojoj moramo pružiti svoju pomoć i podršku. Duboko sam zabrinuta zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog bezbednosti tamošnjih žena i devojaka", rekla je Jusafzai za BBC.

"Imala sam priliku da razgovaram sa nekoliko aktivistkinja u Avganistanu, uključujući aktivistkinje za ženska prava, i one dele svoju zabrinutost da nisu sigurne kakav će im život biti".

Malala je rekla kako je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Kanu tražeći od njega da primi avganistanske izbeglice i osigura da sva deca izbeglice imaju pristup obrazovanju, sigurnosti i zaštiti, da njihova budućnost ne bude izgubljena.

Malala živi u Engleskoj, gde se lečila, a prošle godine je diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Univerzitetu Oksford.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track