NOVINARKA JE KAO BEBA POBEGLA IZ AVGANISTANA: Sada joj se u program javio portparol talibana, evo kako se suočila sa njim VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

svaka čast

NOVINARKA JE KAO BEBA POBEGLA IZ AVGANISTANA: Sada joj se u program javio portparol talibana, evo kako se suočila sa njim VIDEO

Planeta -

Voditeljka BBC, rođena u Avganistanu, dobila je zapanjujući poziv od portparola talibana dok je izveštavala uživo, nakon što je ta ekstremistička grupa srušila vladu.

Jalda Hakim, čija je porodica pobegla iz Avganistana na konju, dok je ona bila beba, pre nego što se sredinom 1980-ih nastanila u Australiji, zadržala je prisudtvo duha kada je Suhail Šahin nazvao njen mobilni telefon dok je vodila intervju, prenosi news.co.au

Brzo je promenila temu, prebacila ga na zvučnik i zasula predstavnike pitanjima jer su talibani proglasili pobedu u Kabulu 20 godina nakon što su ih snage pod vođstvom SAD-a skinule sa vlasti.

"U redu, na vezi je portparol talibana Šail Šahin. Gospodine Šahin, čujete li me?" rekla je australijska novinarka.

Nakon što je potvrdio da je može čuti, Šahin je započeo govor u kojem je obećao "mir“ u ratom razorenoj zemlji.

"Ne bi trebalo biti zabune, sigurni smo da su stanovnici Avganistana u gradu Kabulu, da su njihova imanja i njihovi životi sigurni. Nikome se neće osvetiti. Mi smo sluge naroda i ove zemlje “, rekao je on.

"Naše rukovodstvo je uputilo naše snage da ostanu na ulazu u Kabul, a ne da ulaze u grad. Čekamo miran prenos vlasti ”, dodao je Šahin, koji nije isključio mogućnost javnih pogubljenja i kazni amputacijom.

"Ne mogu sada reći, to zavisi od sudija u sudovima i zakona. Sudije će biti imenovane prema zakonu buduće vlade ”, rekao je portparol koji je takođe potvrdio da će se zemlja vratiti ekstremnoj verziji islamskog šerijatskog zakona.

"Naravno, želimo islamsku vladu", rekao je Shaheen tokom polučasovnog intervjua.

On je takođe tvrdio da će talibani poštovati prava žena i omogućiti im pristup obrazovanju.

Hakimove kolege su je pohvalile što je zadržala pribranost kada je dobila poziv za iznenađenje - a takođe i za njen intervju.

Hakim je imala samo šest meseci kada je njena porodica pobegla u Pakistan tokom Avganistansko-sovjetskog rata. Njen otac je bio arhitekta i izbegavao je vojnu obavezu pa je Hakima i njenu majku stavio na jednog konja, starijeg brata i sestru na drugog i izveo ih iz zemlje peške.

Šetali su 10 dana pre nego što su stigli u Pakistan, gde su ostali dve godine pre nego što ih je australijski par sponzorisao da se presele u tu zemlju.

Ona je zvezda u Avganistanu, koji je prvi put posetila 2008. Hakim je 2013. razgovarao sa tadašnjim predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem, dobila je Nagradu za mir Ujedinjenih nacija za medije i sada je na čelu glavnog programa BBC-a Impact.

2018. rekla je za Vumen Vikli da joj je prva stanica u bilo kojoj zemlji koju je posetila kao reporter bio salon.

Otkrila je da joj je jedinstvena strategija omogućila da se uključi u ono što često potisnute žene zaista doživljavaju.

"Sređujem kosu, sređuju kosu, skidaju marame i odjednom vidim šta se dešava ispod šalova - peroksidisana plava kosa i neverovatna blistava odeća“, rekla je.

"Zatim razgovaraju o svemu, od načina na koji se nose sa majčinstvom do braka, ali i o politici i svom mestu u društvu i o onome što se dešava, o borbama i izazovima sa kojima se suočavaju. To mi pomaže da uđem u nešto što moje muške kolege jednostavno nikada ne bi mogle učiniti. ”

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track