DA LI JE EU KAPITULIRALA PRED TALIBANIMA? Borel o stanju u Avganistanu: Oni su dobili rat, moramo razgovarati!
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

poruka

DA LI JE EU KAPITULIRALA PRED TALIBANIMA? Borel o stanju u Avganistanu: Oni su dobili rat, moramo razgovarati!

Planeta -

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel rekao je da se mogu naučiti mnoge lekcije o Avganistanu i preuzimanju od strane talibana, dodajući da će, pošto je militantna grupa pobedila u ratu, blok morati da se angažuje s njima.

Svaka saradnja Brisela sa novom vladom Avganistana „biće uslovljena mirnim i inkluzivnim rešenjem i poštovanjem osnovnih prava svih Avganistanaca, uključujući žene, mlade i pripadnike manjina“, kao i poštovanje drugih obaveza, kao što su boreći se protiv korupcije i sprečavajući terorističku upotrebu avganistanske teritorije, rekao je Borel u ponedeljak.

EU će nastaviti da pruža pomoć avganistanskom narodu, dodao je on, pozivajući talibane da poštuju međunarodno humanitarno pravo, prenosi RT.

Grupa sada ima potpunu kontrolu nad Avganistanom, nakon potpunog kolapsa afganistanske vlade koju podržavaju SAD, postavljene 2001. "Talibani su dobili rat pa ćemo morati razgovarati s njima", dodao je Borel priznajući političku realnost na terenu.

"Ova nova stvarnost dolazi 20 godina nakon početka vojne operacije koju su pokrenule SAD uz podršku NATO -a u oktobru 2001.", rekao je Borel novinarima na konferenciji za novinare na internetu.

On je napomenuo da se prvobitno vojno i političko opredeljenje sa uništenja terorističke grupe Al-Kaide "prebacilo na izgradnju nacije" moderne države u Avganistanu. „Prvi deo misije je uspeo, a drugi nije“, rekao je on.

Borelove primedbe usledile su nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU i njihovih konsultacija sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track