NA ARSENALU BI IM POZAVIDELE I NEKE ČLANICE NATO Šta su sve talibani zaplenili od ANA za samo 10 dana BLICKRIGA!
Foto: Printscreen Twitter

kapitulacija

NA ARSENALU BI IM POZAVIDELE I NEKE ČLANICE NATO Šta su sve talibani zaplenili od ANA za samo 10 dana BLICKRIGA!

Planeta -

Avganistanska nacionalna armija doživela je totalni debakl za nešto manje od 10 dana. ključna je bila prošla nedelja kada su gradovi počeli munjevito da padaju jedan za drugim bez ispaljenog metka. Najkritičnije je bilo u četvrtak i petak kada su se predala dva kompletna korpusa. Tom prilikom talibani su zaplenili ogrmonu količnu tehnike.

Do sad se samo spekulisalo koliko i čega poseduju talibani od borbene tehnike. Sad se otišlo korak dalje i objavljeni su prvi, doduše nepotvrđeni podaci koliko i čega imaju talibani od tehnike koja je zarobljena od ANA. Tu ima i aviona, helikoptera, tenkova, haubica, terenaca....

Ruski portal Life napravio je doduše neku privrmenu listu šta su to Talibani u svom pohodu zarobili.

22 primerka turboelisnih jurišnih aviona EMB-314 Super Tukano; 4 vojna transportna aviona C-130 H Herkules, 24 laka avioni tipa Cesna 208B, 18 turboelisnih aviona PC-12, borbeni helikopteri Mil Mi-24V/35 6 komada, 76 transportnih helikoptera Mi-17, 41 laki helikopter MD-530F i 30 transportnih helikoptera američke proizvodnje UH-60 Blek Hok.

Iz ovoga se može zaključiti da su talibani u ruke dobili solidnu tehniku na kojoj joj mogu da pozavide i neke novopečene članice NATO.

Što se tiče kopnene tehnike talibani su zaplenili 40 tenkova tipa T-55 i T-62, 640 oklopnih vozila MSFV, 200 MRAP vozila MaxxPro, 50 VBR tima Grad BM-21, 80 vučnih haubica 122 mm D 30, 500 minobača i za sad nutvrđenu količinu pešadijskog naoružanja koje se mere brojkom od nekoliko stotina hiljada, kao i ostale vojne opreme.

Inače, valja podsetiti da kompletna ANA nije kapitulirala i da se neke jednice nisu predale. One su se prema poslednjim informacijama krenule da se okupljaju u Dolini Panšir jedinom delu teritorije Avganistana koji talibani nisu zauzeli.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track